Definitief afgelopen met de weigerambtenaar

Twaalf jaar na openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht komt er nu definitief een einde aan de weigerambtenaar. Het wetsvoorstel van D66-Kamerleden Gerard Schouw en Pia Dijkstra kreeg vandaag een meerderheid in de Eerste Kamer. Schouw: ‘Na het openstellen van het huwelijk voor iedereen was de verwachting dat de weigerambtenaar vanzelf zou verdwijnen. In de praktijk bleek dit niet het geval en was het noodzakelijk om een wetsvoorstel te maken. D66 is blij dat nu ook de Eerste Kamer ons wetsvoorstel heeft omarmd. Hiermee komt er nu definitief een einde aan de weigerambtenaar, die kunnen vanaf heden niet meer aangesteld worden’ (bron: persbericht).

Het is van belang dat ambtenaren gewoon de wet uitvoeren en niet discrimineren. Persoonlijke bezwaren mogen geen reden zijn om te weigeren een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen te sluiten. Dijkstra: “Iedereen mag gewetensbezwaren hebben, maar als ambtenaar moet je in de eerste plaats de wet uitvoeren. Het gaat hierbij niet alleen om een praktisch probleem waarvoor de wet een oplossing moet bieden. Het principe is nog veel belangrijker. Gelijke behandeling is een belangrijk recht en moet voor iedereen gelden.”

Het wetsvoorstel om een einde aan de weigerambtenaar te maken, maakt deel uit van het Roze Stembusakkoord dat op 3 september 2012 is gesloten door de niet confessionele partijen. In dit akkoord spraken D66, VVD, PvdA, SP, PVV, GroenLinks, de PvdD en 50+ af om na twee kabinetten van stilstand vijf belangrijke maatregelen ter bevordering van homo- en transgenderemancipatie te regelen. Deze vijf voorstellen zijn inmiddels allemaal aangenomen in de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel om een einde te maken aan de weigerambtenaar is het vierde voorstel dat in de Eerste Kamer is aangenomen. Het gaat behalve om het afschaffen van de weigerambtenaar om voorlichting op scholen over seksualiteit en seksuele diversiteit, lesbisch ouderschap, erkenning van genderidentiteit en het afschaffen van de enkele feit-constructie. De laatst genoemde wacht nog op behandeling in de Eerste Kamer.

Lees ook:Meerderheid Kamer voor afschaffen weigerambtenaar
Lees ook:D66 dient initiatiefwetsvoorstel weigerambtenaar in
Lees ook:Gemeenten mogen geen nieuwe weigerambtenaren meer aannemen
Lees ook:Tweede Kamer maakt einde aan ongelijke behandeling homoseksuele leraar
Lees ook:Kabinet kiest bizarre vertragingstactiek bij weigerambtenaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>