AmsterdamDiner 2014 in het teken van potentiële medische doorbraak

‘What a difference a day makes’ – luidt het thema van het AmsterdamDiner dat dit jaar voor de 22e keer wordt georganiseerd. Het verwijst naar het belang van vroege behandeling van een acute hiv-infectie: hoe eerder, hoe effectiever is de behandeling. Het diner vindt plaats op zaterdag 17 mei in de Heineken Music Hall in Amsterdam en is het grootste Nederlandse benefietdiner voor de bestrijding van hiv en aids. Het evenement mobiliseert het bedrijfsleven om samen met de politiek en partners in de aidsbestrijding innovatieve projecten te steunen. Dit blijft ook voor Nederland hard nodig – ieder jaar komen hier 1100 nieuwe hiv-infecties bij. Van de naar schatting 25.000 met hiv geïnfecteerde mensen in ons land is ongeveer dertig procent zich nergens van bewust (bron: persbericht).

De opbrengst gaat grotendeels naar het onderzoek naar de behandeling van acute hiv-infecties, geleid door Prof. Dr. Joep Lange. Volgens nieuwe inzichten kan zeer snelle behandeling van een nieuwe hiv-infectie mogelijk zó effectief zijn dat er een ‘functional cure’ optreedt. Dan kan een patiënt met hiv-medicatie stoppen en blijft het virus toch ondetecteerbaar. Het virus zit weliswaar nog op bepaalde plekken in het lichaam verstopt, maar is zodanig verzwakt dat hiv-gerelateerde ziektes niet de kop kunnen opsteken en de persoon het virus niet meer aan anderen kan overdragen. Het Aids Fonds wil graag investeren in deze potentiële medische doorbraak.

Naast optredens van verschillende artiesten, zal er tijdens het AmsterdamDiner veel aandacht zijn voor de inhoud van projecten. Prof. Dr. Joep Lange licht zijn onderzoek nader toe in een presentatie. Ook zal de voortgang van onderzoek van het Ndlovu Research Consortium van de Nederlandse dokter Hugo Tempelman in Zuid Afrika worden besproken, waar het AmsterdamDiner zich voor langere tijd aan heeft gecommitteerd. Dit jaar is een deel van de opbrengst bestemd voor een studie van zijn consortium naar de relatie tussen hiv en hart- en vaatziekten en de sociaal-maatschappelijke en psychologische aspecten van testgedrag in het land.

Lees ook:AmsterdamDiner haalt half miljoen op voor Aids Fonds
Lees ook:Opbrengst van € 650.000 AmsterdamDiner vooral voor H-TEAM
Lees ook:Kenniscafé over aids in de Balie
Lees ook:Samen met Joep Lange Instituut werken aan gezondere wereld
Lees ook:Amsterdam op weg naar aidsvrije stad

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>