Thuisgebruik GHB levensgevaarlijk

De partydrug GHB wordt steeds vaker thuis gebruikt. Hierdoor is de kans op een (fatale) overdosis groter. Mainline gaat met steun van Fonds Psychische Gezondheid onderzoek doen naar thuisgebruik, met als resultaat een tool die overdosering kan helpen voorkomen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt de GHB (gamma-hydroxyboterzuur) vooral thuis gebruikt. Meestal begint het met vrienden op huisfeesten en afterparty’s, maar van de problematische gebruikers gebruikt 70 procent GHB thuis, als er niemand in de buurt is. Het effect van deze drug is vergelijkbaar met de roes van alcohol, maar het is moeilijk te doseren. ‘Een druppel teveel kan het verschil zijn tussen extase en narcose’, zegt onderzoeker Sanne van Gaalen van Mainline (bron: persbericht).

Binnenkort start Mainline, samen met het Centrum voor Verslavingsonderzoek (CVO) een onderzoek in Nederland en België, met als doel om ‘achter de voordeur’ met thuisgebruikers in contact te komen. ‘Onder gebruikers heerst een lakse houding tegenover het verliezen van het bewustzijn (het ‘G-slaapje’), maar daarbij gaat het om herhaaldelijke overdosering met soms een coma als gevolg. GHB kan braken of onderdrukking van de ademhaling veroorzaken. Als je dan alleen thuis bent, kan dit slecht aflopen’, zegt Van Gaalen. In 2012 werden stierven er 13 mensen door GHB-gebruik. Waarschijnlijk ligt dit aantal hoger, omdat de lichaamseigen stof GHB snel door het lichaam wordt afgebroken en er nog niet consequent op GHB wordt geregistreerd. De lange-termijnrisico’s van herhaaldelijk bewusteloos raken door GHB- gebruik zijn nog niet bekend, maar artsen vermoeden dat geheugenverlies en hersenschade reële risico’s zijn.

Het resultaat van het onderzoek van Mainline is een overdosispreventie tool waarmee gebruikers kunnen voorkómen dat ze door GHB hun bewustzijn verliezen. GHB is relatief goedkoop en ‘eenvoudig’ thuis te maken. Het aantal frequente gebruikers neemt behoorlijk toe. In 2012 steeg dit cijfer met 13 procent. Het aantal actuele gebruikers is naar schatting 22.000, maar doordat ze dat vaak achter gesloten deuren doen, ligt het werkelijke aantal hoger. GHB is sterk verslavend en het lukt de meeste gebruikers niet om er vanaf te komen. Cold turkey (in één keer) afkicken is levensgevaarlijk en tweederde van de mensen valt na behandeling terug in gebruik. Fonds Psychische Gezondheid en de Medische Faculteit der Leidse Studenten (MFLS) organiseren op 8 april vanaf 12.30 uur een interactief symposium voor studenten over GHB-gebruik. Op de website van Fonds Psychische Gezondheid staat meer informatie en is een kennisquiz over de partydrug te vinden.

Lees ook:Roze senioren ongezonder dan hetero ouderen
Lees ook:Meer dan kwart Vlaamse LHB’s heeft wel eens een zelfmoordpoging gedaan
Lees ook:Slechts 1,7 procent van de Amerikanen homo
Lees ook:Aantal nieuwe hiv-infecties daalt, maar aantal soa’s stijgt
Lees ook:Nederland klaar voor PrEP

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>