Eerste roze kinderrechtenrapport ter wereld

2012

Dinsdag kreeg staatssecretaris Martin van Rijn (jeugdbeleid) het eerste LHBTI-kinderrechtenrapport ooit uit handen van COC-voorzitter Tanja Ineke. Het rapport brengt voor het eerst de knelpunten in kaart en bevat aanbevelingen voor verbetering van rechten voor roze kinderen in onder meer jeugdzorg en onderwijs. Volgens Ineke valt er in ons land nog ‘een wereld te winnen’ als het gaat om LHBTI-kinderen (I staat voor intersekse, een term voor aangeboren van de norm afwijkende geslachtskenmerken).

Onderzoeker Suzanne van Rossenberg gebruikte voor het COC-rapport als uitgangspunt het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind (IVRK). Ze sprak meet deskundigen, nam enquêtes af en deed literatuuronderzoek. Zelfmoordcijfers onder roze kinderen liggen vier tot vijf maal hoger dan onder heteroseksuele kinderen, blijkt uit eerder onderzoek uit 2010 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). In onder meer de jeugdzorg, het welzijnswerk en de geestelijke gezondheidszorg bestaat een ‘blinde vlek’  als het gaat om LHBTI-kinderen en hun problemen. De staatssecretaris zegde toe dat hij zich gaat inzetten voor expertise-bevordering op dit gebied.

Lees ook:COC wil dat Jehova’s Getuigen anti-LHBTI filmpje verwijderen
Lees ook:Duomoeder vanaf 1 april op gemeentehuis erkend
Lees ook:Kinderen van lesbomoeders niet anders dan van hetero’s
Lees ook:KinderOmbudsman tegen homopesten
Lees ook:Studie: ‘Kinderen van same-sex ouders gezonder’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>