Aids Fonds: ‘Dreigende anti-homowetgeving in Oeganda heeft dramatische gevolgen’

Als president Museveni van Oeganda de anti-homowet ondertekent heeft dat dramatische gevolgen. Directeur Ton Coenen van het Aids Fonds: ‘Het wetsvoorstel is niet alleen een mensenrechtenschending, het maakt ook het werk in de strijd tegen hiv en aids onder LHBT’ers in Oeganda zo goed als onmogelijk.’ Oeganda is een van de meest homofobe landen ter wereld. Wie de liefde bedrijft met iemand van hetzelfde geslacht riskeert nu al jaren gevangenisstraf. Museveni is van plan een nog strengere wet te tekenen, waardoor homoseksualiteit kan leiden tot levenslange gevangenisstraf. Artsen, hulpverleners en familieleden moeten homo’s verplicht aangeven. Zo niet dan riskeren ook zij celstraf. Volgens Coenen zorgt deze wet ervoor dat ‘gerichte voorlichting voor mannen die seks hebben met mannen helemaal niet meer kan. Het tast het werk aan van artsen en hulpverleners die hiv-zorg bieden aan deze kwetsbare groep. Juist in een land als Oeganda is het van levensbelang dat zij worden bereikt’ (bron: persbericht).

Het Aids Fonds ondersteunt (via partnerorganisatie AmFAR) Spectrum Uganda, een organisatie die zich inzet voor gedegen zorg voor de homogemeenschap in Oeganda. Spectrum wil ervoor zorgen dat homo’s en transgenders betere toegang tot hiv-zorg krijgen. De organisatie informeert daarom medisch personeel over gezondheidsproblemen in relatie tot homoseksualiteit. Het negatieve effect dat homofobie heeft op de bestrijding van hiv en aids is daarbij een belangrijk punt van aandacht. Ook komt Spectrum op voor de rechten van homo’s. Met behulp van mediacampagnes probeert de organisatie discriminatie van homo’s te verminderen en vooroordelen weg te nemen. Dankzij het homo-onvriendelijke klimaat in Oeganda is het voor de medewerkers van Spectrum nu moeilijk om hun werk te doen. Ze lopen het risico om aangevallen te worden en moeten dus extra voorzichtig te werk gaan. Samuel Ganafa, de directeur van de organisatie werd dit najaar op hardhandige wijze gearresteerd op verdenking van het infecteren van iemand met hiv. Hij is inmiddels op vrije voeten in afwachting van zijn rechtszaak maar hij kan niet naar huis. Hij heeft dreigementen ontvangen dat zijn huis in brand zal worden gestoken als hij thuis komt.

Zie ook: Aids Fonds lanceert Dutch Kiss

Lees ook:Aids Fonds lanceert de #dutchkiss uit solidariteit met LHBT’ers
Lees ook:Aids Fonds vaart mee op Canal Parade met ‘piemelboot’
Lees ook:Canal Parade herdenkt slachtoffers rampvlucht MH17
Lees ook:Fighting for Tolerance: Aids Fonds in de boksring met Poetin en Mugabe tijdens Canal Parade
Lees ook:Ton Coenen vertretkt als directeur van Aids Fonds

1 Reacties // Reageer

One thought on “Aids Fonds: ‘Dreigende anti-homowetgeving in Oeganda heeft dramatische gevolgen’

  1. ger

    Lees het evangelie er nog eens extra op na: “Wie de ander liefheeft zonder schuld te verheffen, heeft aan de wet voldaan.” Ik walg van deze hypocriete wereld.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>