Uitreiking Roze Lieverdje 2014

Vrijdag 14 februari, Valentijnsdag, vindt de uitreiking van het Roze Lieverdje 2014 plaats, om 17:00 uur op het Spui in Amsterdam. In aanwezigheid van vele GroenLinks prominenten zal de Amsterdamse lijsttrekker Rutger Groot Wassink hier bekend maken wie het Roze Lieverdje 2014 heeft gewonnen. Er zijn vier kandidaten, te weten Döne Fil, Irene Hemelaar, Lady Galore en Wielie Elhorst. Het Roze Lieverdje is een tweejaarlijkse prijs die door GroenLinks Amsterdam wordt uitgereikt aan een Amsterdammer (m/v) die zijn/haar sporen verdiend heeft in de strijd voor de LHTB-emancipatie in Amsterdam.

Döne Fil: vanwege haar persoonlijke moed in de vele publiciteit over haarzelf en de Turkse LHBT-emancipatie, niet alleen door het mede organiseren van de Turkse boot op de Amsterdam Gay Pride Canal Parade in 2012, maar ook al haar andere werk in de Dialoog over homoseksualiteit, religie, levensbeschouwing en ethiek alsmede binnen Respect2love en het meehelpen aan feesten voor jonge lesbiennes. Als openlijk lesbische moslima is ze een rolmodel en geeft anderen ook geweldige steun. ‘Be all you can be’.

Irene Hemelaar: zingt, schrijft, praat, produceert en beklimt de roze barricaden. Ze organiseert meezingdagen in lesbisch café Saarein. Is verdienstelijk geweest voor LBT vrouwen als initiatiefneemster, voormalig voorzitter en directeur van Stichting Ondersteboven. Ze doet nu geweldig werk als directeur voor de Amsterdam Gay Pride. Haar grootste droom kwam uit toen ze samen met Willeke Alberti mocht zingen op het Rembrandtplein. Wist recentelijk ook de Europride 2016 naar Amsterdam te halen. Tomeloze energie, baanbrekend voor de LHBT-beweging. Haar motto: verbinden en inclusiviteit.

Lady Galore: heeft een jonger en bruisend uitgaansleven helpen ontstaan waarin dragqueens en travestieten in de publieke ruimte zichtbaar durven te zijn. Overgenomen uit Amerika heeft zij naast The House of Hopelezz in Amsterdam met veel elan The House of Galore gevestigd. Behalve onderlinge steun, oogverblindende schoonheid en tongue in cheek durft zij in de veiligheidssituatie van Amsterdam een frontliner te zijn. Sander is zeer actief: deelname aan protestdemonstraties, bijdragen aan de ontwikkeling van Pink Oost en aan een Speak Up-debat in Nieuw-West.

Wielie Elhorst: heeft zich ingezet voor de emancipatie van gelovige LHBT-ers. Als voorzitter LKP (koepelorganisatie christelijke LHBT beweging), als mede organisator van Pink kerkvieringen, als voortrekker van het heilig bootje tijdens de Gay Pride in 2011 en de conferentie van Europese christelijke LHBT groepen in Amsterdam in 2012. Als dominee is hij actief in de Oranje kerk. Zijn manier van spreken over kerk en homoseksualiteit heeft de kracht om zowel vriend als vijand tot elkaar te brengen en maakt deuren open waar je dacht dat ze nooit open zouden gaan.

Samen met de LHBT gemeenschap zet GroenLinks in Amsterdam zich in om de positie, sociale acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid van LHTB’s te verbeteren. GroenLinks Amsterdam steunt hun emancipatie actief, onder andere met het Roze Lieverdje. De jury van het Roze Lieverdje bestaat uit Simion Blom (voorzitter), Juul van Hoof, Mathieu Heemelaar, Tania Barkhuis, Rocco Piers en Servaz van Berkum.

Lees ook:Kandidaten Roze Lieverdje bekend; Publieke stemming is nu geopend!
Lees ook:Zondag 14 februari: uitreiking Roze Lieverdje op het Spui in Amsterdam
Lees ook:Lady Galore wint Roze Lieverdje
Lees ook:Kandidaten Roze Lieverdje 2016 bekend
Lees ook:Nominatie Roze Lieverdje 2012 is geopend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>