Kandidaten Roze Lieverdje bekend; Publieke stemming is nu geopend!

De kandidaten voor het Roze Lieverdje van 2014 zijn bekend! Uit enige tientallen nominaties heeft de jury, onder leiding van kandidaat-gemeenteraadslid Simion Blom, uiteindelijk Döne Fil, Irene Hemelaar, Lady Galore en Wielie Elhorst als kandidaten gekozen. Het is nu aan de Amsterdammers om via een internetstemming te bepalen wie hun favoriete Roze Lieverdje van 2014 wordt. Vanaf vandaag kan gestemd worden via internet. Het Roze Lieverdje wordt 14 februari -Valentijnsdag- uitgereikt op het Spui, 17.00 uur. De publieke internetstemming telt voor 50% mee in de definitieve uitslag.De kandidaten voor het Roze Lieverdje zijn (in alfabetische volgorde) (bron: persbericht):

Döne Fil. Vanwege haar persoonlijke moed in de vele publiciteit over haarzelf en de Turkse LHBT-emancipatie, niet alleen door het mede organiseren van de Turkse boot op de Amsterdam Gay Pride Canal Parade in 2012, maar ook al haar andere werk in de Dialoog over homoseksualiteit, religie, levensbeschouwing en ethiek alsmede binnen Respect2love en het meehelpen aan feesten voor jonge lesbiennes. Als openlijk lesbische moslima is ze een rolmodel en geeft anderen ook geweldige steun. “Be all you can be”.

Irene Hemelaar: zingt, schrijft, praat, produceert en beklimt de roze barricaden. Ze organiseert meezingdagen in lesbisch café Saarein. Is verdienstelijk geweest voor LBT vrouwen als initiatiefneemster, voormalig voorzitter en directeur van Stichting Ondersteboven. Ze doet nu geweldig werk als directeur voor de Amsterdam Gay Pride. Haar grootste droom kwam uit toen ze samen met Willeke Alberti mocht zingen op het Rembrandtplein. Wist recentelijk ook de Europride 2016 naar Amsterdam te halen. Tomeloze energie, baanbrekend voor de LHBT-beweging. Haar motto: verbinden en inclusiviteit.

Lady Galore: heeft een jonger en bruisend uitgaansleven helpen ontstaan waarin dragqueens en travestieten in de publieke ruimte zichtbaar durven te zijn. Overgenomen uit Amerika heeft zij naast The House of Hopelezz in Amsterdam met veel elan The House of Galore gevestigd. Behalve onderlinge steun, oogverblindende schoonheid en tongue in cheek durft zij in de veiligheidssituatie van Amsterdam een frontliner te zijn. Sander is zeer actief: deelname aan protestdemonstraties, bijdragen aan de ontwikkeling van Pink Oost en aan een Speak Up-debat in Nieuw-West.

Wielie: heeft zich ingezet voor de emancipatie van gelovige LHBT-ers. Als voorzitter LKP (koepelorganisatie christelijke LHBT beweging), als mede organisator van Pink kerkvieringen, als voortrekker van het heilig bootje tijdens de Gay Pride in 2011 en de conferentie van Europese christelijke LHBT groepen in Amsterdam in 2012. Als dominee is hij actief in de Oranje kerk. Zijn manier van spreken over kerk en homoseksualiteit heeft de kracht om zowel vriend als vijand tot elkaar te brengen en maakt deuren open waar je dacht dat ze nooit open zouden gaan.

Het Roze Lieverdje is een tweejaarlijkse prijs die door GroenLinks Amsterdam wordt uitgereikt aan een Amsterdammer (m/v) die zijn/haar sporen verdiend heeft in de strijd voor de LHTB-emancipatie in Amsterdam. Het Roze Lieverdje wordt op Valentijnsdag (14 februari) uitgereikt op het Spui, aan de voet van zijn grote broer. De eerdere winnaars van het Roze Lieverdje zijn:

* In 2006: Pater van Kilsdonk
* In 2008: Karin Spaink
* In 2010: De vrijwilligers van undergrounddisco de Trut
* In 2012: Dolly Bellefleur

De jury van het Roze Lieverdje bestaat uit Simion Blom (voorzitter), Juul van Hoof, Mathieu Heemelaar, Tania Barkhuis, Rocco Piers en Servaz van Berkum.

 

Lees ook:Kandidaten Roze Lieverdje 2016 bekend
Lees ook:Zondag 14 februari: uitreiking Roze Lieverdje op het Spui in Amsterdam
Lees ook:Nominatie Roze Lieverdje 2012 is geopend
Lees ook:Uitreiking Roze Lieverdje 2014
Lees ook:Nominaties Roze Lieverdje 2014 geopend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>