Gevangen homo in Kameroen overleden

In Kameroen is een homoman overleden, die gevangen zat omdat hij I’m very much in love with you’ in een tekstbericht naar een andere man had gestuurd. De 34-jarige Roger Jean-Claude Mbede overleed afgelopen vrijdag, ongeveer een maand nadat zijn familie hem had weggehaald uit een ziekenhuis waar hij voor een hernia werd behandeld. In maart 2011 werd Mbede veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. In juli 2012 kwam hij op medische gronden voorlopig vrij en ging hij ondergronds.

Volgens zijn advocaat heeft zijn familie gezegd dat hij voor hen een vloek was en dat ze wilden dat hij dood was. ‘In feite was zijn leven voorbij toen hij de gevangenis in moest’, aldus de advocaat. Ze houdt de regering van Kameroen verantwoordelijk voor zijn dood: ‘Als homoseksualiteit niet strafbaar was, zou hij niet zijn gearresteerd en zou zijn leven niet voorbij zijn.’ Op homoseks staat in Kameroen tot vijf jaar celstraf. Volgens Human Rights Watch zijn de afgelopen drie jaar zeker 28 mensen gearresteerd vanwege de antihomo-wetten, meer dan in welk ander Afrikaans land ook.

Lees ook:Homorechtenadvocaten krijgen dit jaar de Geuzenpenning
Lees ook:Mannen Kameroen opgepakt omdat ze er vrouwelijk uitzagen
Lees ook:Geuzenpenning 2017 voor twee advocaten Kameroen die LHBT’s bijstaan
Lees ook:Homo-vonnis Kameroen van tafel
Lees ook:Sjoerd Kooistra dood door zelfmoord

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>