Ierland: aantal homo’s met hiv op recordhoogte

Het aantal homoseksuele en biseksuele mannen met hiv heeft in Ierland een recordhoogte bereikt. Dat laten de laatste cijfers zien van het Ierse Health Protection Serveeillance Centre (HPSC). Sinds 2008 is er een steile lijn omhoog te zien, met een recordhoogte in 2012. In 2012 werd bij 166 homomannen hiv vastgesteld, tegenover 131 hetero’s en 14 drugsgebruiker.

Hoewel de cijfers over 2013 nog niet bekend zijn, waarschuwt het HPSC voor een blijvend stijgende tendens, met in het eerste halfjaar 82 nieuwe gevallen onder homomannen. Bijna de helft van de mensen bij wie in 2012 hiv werd geconstateerd, kwamen in de twaalf maanden daarvoor negatief uit de test (dat betekent dat ze toen geen hiv hadden). De gemiddelde leeftijd van de mensen die in 2012 hiv-positief bleken, was 31; de grootste toename was te zien in de groep van 20 tot 29 jaar. De meesten hadden nog geen symptomen van de ziekte, toen ze zich lieten testen. Bij mannen boven de 50 hadden uit wel symptomen van hiv; reeden voor hen om zich te laten testen.

Lees ook:Hiv Vereniging: late start hiv-zorg bij bijna helft diagnoses onacceptabel
Lees ook:Oudere homomannen baseren hiv-status vaker op oude hiv-test
Lees ook:Aantal nieuwe hiv-infecties daalt, maar aantal soa’s stijgt
Lees ook:HIV Checkpoint stopt ermee
Lees ook:Huisarts moet hiv-test vaker aankaarten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>