Alain Turing krijgt 60 jaar na zijn dood gratie

De beroemde Britse wiskundige Alan Turing pleegde in 1954 zelfmoord. Hij werd in 1952 veroordeeld voor homoseksualiteit. Koningin Elisabeth heeft hem 60 jaar na zijn dood gratie verleend. Turing wist de Enigmacode te kraken, de code die de nazi’s bij hun militaire communicatie gebruikten. De machine die hij daarvoor maakte, geldt als de voorloper van de computer. Na de oorlog programmeerde hij de eerste computers ter wereld.

Turing was openlijk homoseksueel en werd in 1952 veroordeeld omdat hij een relatie had met een man. Een van zijn straffen was het slikken van oestrogeen om zijn ‘driften te beheersen’, iets wat ook wel chemische castratie heet. Twee jaar later pleegde Turing op 41-jarige leeftijd zelfmoord. Al jaren is geprobeerd om hem postuum gratie te verlenen. In 2009 bood toenmalig premier Gordon Brown excuses aan voor de behandeling van Turing, maar er kwam geen formele gratie.

Lees ook:Queen verleent officieel gratie aan Alan Turing
Lees ook:Gedicht voor Alan Turing: I Beg Your Pardon?
Lees ook:The Imitation Game verfilmt tragische leven Alan Turing
Lees ook:Geen Golden Globes voor The Imitation Game
Lees ook:Massale steun voor gratie Britse homo’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>