Verbod op homohuwelijk in Utah opgeheven

In de Amerikaanse staat Utah heeft een federale rechter het verbod op een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht teruggedraaid. De overheid van Utah nam in 2004 een wet tegen het homohuwelijk aan. De rechter vindt dat de overheid zich niet mag bemoeien met wie een burger door het leven wil gaan. ‘Anders worden onze grondrechten uitgehold’: hij vindt het een fundamenteel recht dat door de Amerikaanse grondwet wordt verzekerd. 

Luttele uren na de uitspraak van de rechter stapten tientallen homo’s en lesbo’s naar het stadhuis van de hoofdstad van Utah, Salt Lake City, om met elkaar te trouwen. Ambtenaren waren tot in de late uurtjes bezig huwelijken te voltrekken. De conservatieve Republikeinse gouverneur van Utah, Gary Herbert, is not amused en zei: ‘Ik ben met mijn advocaten aan het uitzoeken wat de beste manier is om traditionele huwelijkswaarden in mijn staat te beschermen.’  Ook conservatieven binnen de Mormoonse kerk (die veel aanhangers heeft in Utah) is niet van plan het hierbij te laten. Een ander deel van de kerk is liberaler en vindt homoseksualiteit al lang geen zonde meer.

Lees ook:Rechter Texas: ‘verbod homohuwelijk is ongrondwettelijk’
Lees ook:Verbod op homohuwelijk mogelijk ook in Ohio van tafel
Lees ook:Hof VS verwerpt verbod op ‘homohuwelijk’
Lees ook:‘Homohuwelijken ‘zorgen voor 900.000 abortussen’
Lees ook:Boycot Sundancefestival Utah

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>