Geen erkenning tweede kind voor homostel Amsterdam-Noord

Een getrouwd homostel in Amsterdam-Noord krijgt binnenkort hun tweede kind, maar kan het niet laten erkennen als hun kind. Stadsdeel Noord weigert dit, omdat de mannen niet getrouwd zijn met de biologische moeder, maar met elkaar. Op basis van erkenning van het kind kan ouderlijk gezag worden aangevraagd. Het is een probleem waar veel homostellen met een kinderwens in Amsterdam tegen aanlopen. Bij het eerste kind werkte het stadsdeel wel mee, maar bij het tweede kind niet, omdat de centrale stad het verbiedt. Dat heeft te maken met de interpretatie van een wet die vrouwen moet beschermen tegen een overspelige echtgenoot.

In de wet is opgenomen dat getrouwde mannen die een buitenechtelijk kind hebben verwekt, alleen via de rechter om erkenning kunnen vragen. In veel andere steden kunnen getrouwde homostellen voor die erkenning wel bij de gemeente aankloppen. Vanaf juli 2014 verandert er een wet en vooruitlopend daarop kunnen ambtenaren wel al erkenning toestaan, aldus de PvdA, die de kwestie donderdag in de raad aan de orde stelde. Volgens stadsdeel Noord is dat niet juist en kunnen ambtenaren dat pas doen als die wet erdoor is. Ook getrouwde heterostellen kunnen tegen dit probleem aanlopen, als het kind van een draagmoeder is. De nieuwe wetgeving per 1 april 2014 geldt alleen voor lesbische stellen en moet nog ‘praktisch worden ingevuld’, aldus het stadsdeel. Burgemeester Van der Laan gaat de zaak onderzoeken.

Lees ook:Meer rechten voor homostellen in Estland
Lees ook:Amsterdam West pakt homodiscriminatie aan
Lees ook:Homokoppels kunnen ooit mogelijk bij VUmc terecht voor ivf-draagmoeder
Lees ook:Weigerambtenaren horen niet thuis in Amsterdam
Lees ook:Amsterdam weigerambtenaar-vrij

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>