Referendum tegen homohuwelijk in Kroatië

De Kroaten kunnen vandaag naar de stembus om zich in een referendum uit te spreken over het homohuwelijk. Het liefst tegen openstelling van het huwelijk, zoals 700.000 mensen willen die het referendum hebben aangevraagd. De vraag luidt: ‘Vindt u dat een huwelijk een echtverbintenis is tussen man en vrouw?’ Volgens de publieke opinie in het land vindt 59 procent van de inwoners van wel en 31 procent van niet.

Voorstanders hebben steun van de regering. De premier noemde het referendum een bedreiging voor het recht op geluk en vrije keuze. In het parlement zijn 104 van de 151 leden tegen het homohuwelijk. De katholieke kerk heeft zich ermee bemoeit en gelovigen dringend geadviseerd ‘ja’ te stemmen. Van de 4,4 miljoen Kroaten is 90 procent katholiek. Zaterdag gingen in de hoofdstad Zagreb honderden voorstanders van het homohuwelijk de straat op. Zij werden beschermd door een grote politiemacht.

Lees ook:Kroaten willen geen homohuwelijk
Lees ook:Slovenen houden referendum over ‘homohuwelijk’
Lees ook:Slovenen naar de stembus over ‘homohuwelijk’
Lees ook:Paus ageert opnieuw tegen homohuwelijk
Lees ook:Argentinië stemt in met homohuwelijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>