Kostuums Hellun Zelluf bij Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum staat stil bij Wereld Aids dag met nieuwe aanwinsten. Het betreft kostuums van de legendarische Hellun Zelluf voor de Gay Dating Show, te zien van 1 december tot en met 31 januari. In de Schuttersgalerij hangt een Aidsmemorial-quilt, een herdenkingskleed gemaakt door nabestaanden van dierbaren die zijn gestorven aan de gevolgen van Aids. De Gay Dating Show was begin jaren ‘90 een populaire quasi-liefdesquiz, met optredens, interviews en safe-seks voorlichtingsfilms. Zanger Geert Vissers (1960 – 1992) bedacht Hellun Zelluf en de Gay Dating Show (impressie: zie filmpje). Geheel in de geest van Hellun was de safe-seks boodschap ‘Hét doe je met’. Daarom zijn er bij de expositie gratis condooms verkrijgbaar met een speciaal ontworpen Hellun Zelluf-verpakking (bron: persbericht).

De kostuums van Hellun Zelluf zijn ontworpen en aan het museum geschonken door Tycho Boeker die ook De Toppers, Trijntje Oosterhuis en 2Unlimited kleedt. Onderdeel van de presentatie zijn foto’s van Jan Gort, Erwin Olaf en Jan Carel Warffemius. Daarop is de Gay Dating Show equipe te zien, met Hellun Zelluf, sidekick Viola Voìla en de appetijtelijke Beestje Freek. Ook draait er een compilatie van de show. De Aidsmemorial-quilt ontstond in 1987 in San Francisco. De Nederlandse verzameling telt 29 exemplaren; één quilt hangt in de Schuttersgalerij en een tweede bij IHLIA in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), met op de zesde verdieping een presentatie over quilts en Hellun Zelluf. Het museum organiseert op 1 december – World Aids Day – een bijeenkomst, samen met ILHIA, Lloyd Hotel Amsterdam en betrokkenen rond de Gay Dating Show en de Aidsquilt. Er wordt teruggeblikt op vraagstukken rond Aids en homoseksualiteit in de vroege jaren ‘90.

De mix van Aidsvoorlichting met amusement was uniek in de periode dat Aids hard toesloeg. De Gay Dating Show was een variant op het koppelprogramma ‘Op goed Geluk’ van Carry Tefsen. John de Mol Producties gaf speciaal toestemming om het format te mogen gebruiken, met dit verschil dat hier mannen voor mannen kiezen en vrouwen voor vrouwen. Het succes van de show was de toevoeging van voorlichting aan de doelgroep. Filmpjes met seksende homo’s met condooms en lesbo’s met beflapjes, gemaakt voor vertoning in clubs en darkrooms, werden tijdens de show uitgezonden zonder censuur. Al gauw ging heel Amsterdam klaar zitten voor de ludieke koppelshow met verantwoorde seksuele voorlichting. Er waren plannen om de Gay Dating Show op de nationale televisie te krijgen, maar dat ging niet door omdat Vissers te ziek werd. Hij overleed in 1992 op 31-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids. Ter nagedachtenis werd eind 1992 de cd Hellun’s ‘Geloof, Hoop En Lu-Lu-Liefde’ samengesteld. Geert Vissers ligt begraven op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied.

 

Lees ook:Hellun Zelluf overleed twintig jaar geleden
Lees ook:Kostuums van Hellun Zelluf en Aidsmemorialquilt in Amsterdam Museum
Lees ook:Trava-icoon Vera Springveer overleden
Lees ook:Vera Springveer begraven
Lees ook:Talkshow Dolly op Wereld Aids Dag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>