Kostuums van Hellun Zelluf en Aidsmemorialquilt in Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum staat stil bij Wereld Aids dag met nieuwe aanwinsten. Het betreft kostuums van de legendarische Hellun Zelluf voor de Gay Dating Show, te zien van 1 december tot en met 31 januari. Tevens hangt er in de Schuttersgalerij een Aidsmemorialquilt, een herdenkingskleed gemaakt door nabestaanden van aan de gevolgen van Aids overleden dierbaren. De Gay Dating Show was begin jaren ‘90 een veel bekeken quasi-liefdesquiz, waarin optredens, interviews en safe-seksvoorlichtingsfilms *) elkaar afwisselden. Zanger en Aidsactivist Geert Vissers (1960 – 1992) bedacht het personage Hellun Zelluf en de Gay Dating Show (impressie: zie filmpje). Geheel in de geest van Hellun was voor Tycho en Vincent de safe-seks boodschap ‘Hét doe je met’. Daarom zijn er bij de expositie gratis condooms verkrijgbaar (met dank aan Aidsfonds ) met een speciaal door Donald Beekman ontworpen Hellun Zellufverpakking (met dank aan Diaconie Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam) (bron: persbericht).

De kostuums van Hellun Zelluf zijn ontworpen en aan het museum geschonken door Tycho Boeker die ook bijvoorbeeld De Toppers, Trijntje Oosterhuis en 2Unlimited kleedt. Onderdeel van de presentatie zijn foto’s van Jan Gort, Erwin Olaf en Jan Carel Warffemius. Daarop is de Gay Dating Show equipe te zien, met naast Hellun Zelluf de sidekicks Viola Voìla en natuurlijk de appetijtelijke Beestje Freek. Ook draait er een compilatie van de show. De Aidsmemorialquilt ontstond in 1987 in San Francisco: een verzameling gedenkdoeken met namen en beelden van mensen die zijn overleden aan de gevolgen van Aids. De Nederlandse verzameling bevat ondertussen 29 exemplaren; één quilt is te zien in de Schuttersgalerij van het museum, een tweede exemplaar hangt bij het IHLIA in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), dat op de zesde verdieping een presentatie over quilts en Hellun Zelluf heeft ingericht. De quilts stonden in de loop der jaren niet alleen symbool voor het zichtbaar maken van de Aidsproblematiek, maar zijn ook nationaal erfgoed geworden.

Naast de presentatie van de nieuwe aanwinsten organiseert het museum op 1 december de bijeenkomst in samenwerking met ILHIA, Lloyd Hotel Amsterdam en betrokkenen rond de Gay Dating Show en de Aidsquilt. Er wordt teruggeblikt op vraagstukken rond Aids en homoseksualiteit in de vroege jaren ‘90. Het Amsterdam Museum vertelt het verhaal van de stad, over toen, nu en straks. Vier kernwaarden – ondernemerschap, vrijdenken, creativiteit en burgerschap – vormen de basis van het DNA van de stad. Aan de hand van deze begrippen wordt de geschiedenis tot leven gebracht en gekoppeld aan heden en toekomst. Het museum ziet het als haar maatschappelijke taak om het verhaal van Amsterdam toegankelijk te maken en aan een zo breed mogelijk publiek te presenteren.

*) De formule om Aidsvoorlichting te vermengen met amusement was uniek in de periode dat Aids hard toesloeg. De Gay Dating Show was een variant op het toenmalige koppelprogramma ‘Op goed Geluk’ van Carry Tefsen, er is zelfs speciaal toestemming verleend door John de Mol Producties om het format te mogen gebruiken, met dit verschil dat hier mannen voor mannen kiezen en vrouwen voor vrouwen. Het enorme succes van de Gay Dating Show was de toevoeging van de voorlichting aan de doelgroep. Filmpjes met condoom gebruikende seksende homo’s en lesbo’s met beflapjes, die gemaakt waren voor vertoning in clubs en darkrooms, werden in het programma gesneden en uitgezonden zonder censuur. Het gevolg was dat na enkele uitzendingen heel Amsterdam klaar ging zitten voor de ludieke koppelshow met verantwoorde seksuele voorlichting. Plannen om de Gay Dating Show op de nationale televisie uit te zenden vonden geen doorgang omdat Vissers zelf te ziek werd. Hij overleed in 1992 op 31-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids. Ter nagedachtenis werd eind 1992 door de stichting Hellun Zelluf de cd Hellun’s Geloof, Hoop En Lu-Lu-Liefde samengesteld door Ron Mesland, met bijdragen van Vissers zelf en onder andere zanger Jan Rot. Geert Vissers ligt begraven op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied.

Geheel in de geest van Hellun was voor Tycho en Vincent de safe-seks boodschap ‘Hét doe je met’. Daarom zijn er bij de expositie gratis condooms verkrijgbaar (met dank aan Aidsfonds ) met een speciaal door Donald Beekman ontworpen Hellun Zellufverpakking (met dank aan Diaconie Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam)

Lees ook:Kostuums Hellun Zelluf bij Amsterdam Museum
Lees ook:Hellun Zelluf overleed twintig jaar geleden
Lees ook:Trava-icoon Vera Springveer overleden
Lees ook:Vera Springveer begraven
Lees ook:Talkshow Dolly op Wereld Aids Dag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>