Aantal hiv-geïnfecteerden in Nederlandse behandelcentra blijft toenemen

Het aantal mensen met hiv in Nederlandse behandelcentra neemt gestaag toe. Dit rapporteert de Stichting HIV Monitoring (SHM) in haar jaarlijkse Monitoring Report. Patienten worden ouder en hebben bovengemiddeld kans op ouderdomsziekten. Dit wordt niet alleen veroorzaakt doordat patiënten een hogere leeftijd bereiken, maar ook door aanhoudend nieuwe infecties. In de periode tussen juni 2012 en juni 2013 rapporteert de SHM 1.100 nieuwe hiv-diagnoses; dat is vrijwel gelijk aan de groei die de laatste drie jaar werd gemeten. Van de naar schatting 25.000 met hiv geïnfecteerde mensen in Nederland waren in juni 17.006 patiënten in zorg bij een van de 26 gespecialiseerde behandelcentra. Dus ongeveer dertig procent van de mensen met hiv is nog niet getest en weet waarschijnlijk niet geïnfecteerd te zijn (bron: persbericht).

Het is waarschijnlijk vooral deze laatste groep die de epidemie blijft aanwakkeren. Ook is bovendien de kans groter dat bij hen de diagnose hiv pas later wordt vastgesteld. In de afgelopen twee jaar was bij ongeveer vier op de tien patiënten op het moment dat zij in zorg kwamen al sprake van een duidelijk beschadigd afweersysteem of aids. Een latere diagnose blijft ook belangrijk bijdragen aan een grote kans op voortijdig overlijden aan aids. De groep mensen met hiv die wél in zorg zijn wordt met toenemend succes behandeld. Als gevolg hiervan neemt het aantal oudere hiv-patiënten steeds verder toe. Zij krijgen daarbij steeds meer te maken met bekende ouderdomsziekten. Dergelijke ouderdomsziekten – in het bijzonder hart- en vaatziekten en (niet aan aids gerelateerde) vormen van kanker – komen vaker voor bij hiv-patiënten dan gemiddeld. Late vaststelling van hiv zou ook de kans op dergelijke ziekten kunnen vergroten ten gevolge van langdurige nadelige effecten van een onbehandelde hiv-infectie en een beschadigd afweersysteem op andere delen van het lichaam.

‘De zorg voor mensen met hiv wordt weer toenemend complex en vergt een brede medische kennis’, zegt professor Peter Reiss, directeur van de SHM en klinisch specialist (AMC-UvA) die zich toelegt op onderzoek naar veroudering en hiv. ‘Vergrijzing trekt in het algemeen een steeds zwaardere wissel op de gezondheidszorg. Onderzoek naar veroudering bij mensen met hiv kan bruikbare kennis opleveren om beter te begrijpen hoe mensen in het algemeen gezond oud kunnen worden.’ De Stichting HIV Monitoring pleit ervoor de virusinfectie zo vroeg mogelijk vast te stellen. Daarmee kunnen mensen met hiv eerder behandeld worden. Vroege diagnose en behandeling kan de patiënt een gunstiger vooruitzicht bieden zowel op korte termijn als op lange termijn (een langer en ook gezonder leven). Daarnaast kan het eerder vaststellen van een hiv-infectie ook bijdragen aan de afname van de epidemie.

Lees ook:Aantal nieuwe HIV-diagnoses blijft hoog, maar neemt niet toe
Lees ook:Van mensen met hiv heeft 1 op de 20 chronische hepatitis-C
Lees ook:Veel mensen hebben hiv, zonder dat te weten
Lees ook:Artsen moeten sneller overgaan tot een hiv-test
Lees ook:OLVG start met monitoren kwaliteit van leven mensen met hiv

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>