Homoseksuele vluchtelingen in Europa recht op asiel

Vluchtelingen die op basis van hun homoseksualiteit in eigen land worden vervolgd, hebben in Europa recht op asiel. Dat heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg bepaald. De Nederlandse Raad van State had de zaak aangespannen naar aanleiding van asielverzoeken van drie hom’s uit Sierra Leone, Uganda en Senegal. Zij wilden in ons land blijven met het argument dat ze in eigen land achter de tralies verdwijnen, omdat homoseksualiteit er strafbaar is.

De rechters stellen dat homoseksuelen een ‘sociale groep’ vormen, zoals omschreven door de Conventie van Genève over de positie van vluchtelingen. In de uitspraak van het hof staat ok dat van homoseksuelen niet mag worden verlangd dat ze in eigen land terug de kast in moeten om niet te worden opgepakt. Het hof zegt dat het aan de lidstaten is om te onderzoeken in welke mate homo’s in hun land van herkomst worden vervolgd.

Lees ook:Rechter Maleisië heft verbod op ‘cross-dressing’ op
Lees ook:Vaticaan blijft een anti-homostaatje
Lees ook:COC Haaglanden start maatjesproject voor vluchtelingen
Lees ook:COC Leiden pleit voor betere omstandigheden roze vluchtelingen
Lees ook:Oriendam 2017 op zondag 30 april zet LHBTI-vluchtelingen in AZC’s in de spotlights

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>