Jet Bussemaker verzorgt jaarlijkse Mosse lezing

De jaarlijkse Mosse Lezing wordt dit jaar verzorgd door Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (2014: klik hier). In De Rode Hoed spreekt zij op dinsdag 1 oktober de Mosse lezing 2013 uit, met de titel ‘Grenzen aan homo-emancipatiebeleid: burgerwacht of politieagent?’ Plaats: De Rode Hoed, Keizersgracht 102 in Amsterdam. Tijd: dinsdag 1 oktober, 17.30-19.00 uur. De toegang is gratis, maar aanmelding is gewenst, via [email protected] Na de lezing kan er tot 20.00 uur geborreld worden. Samenvatting van de lezing:

 

De afgelopen honderd jaar zijn de morele opvattingen van de overheid over de emancipatie van vrouwen en homo’s sterk veranderd. Dat zien we terug in het overheidsbeleid en in de positie die de overheid inneemt bij emancipatievraagstukken. Cultuurpatronen, normen en waarden zijn altijd in beweging en juist daarom vraagt emancipatie altijd onderhoud. Hoe speelt de overheid in op die maatschappelijke dynamiek, nu en in de toekomst? Wanneer is de overheid wetgevend, wanneer confronterend, wanneer normstellend? En wat gebeurt er als je bepaalde zaken expres niet regelt, maar overlaat aan het initiatief vanuit de samenleving. De Mosse Lezing is een initiatief van de Stichting George Mosse Fonds ter bevordering van de studie van homo/lesbische geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. George L. Mosse (Berlijn 1918 – Madison 1999) was een bekende, liberale historicus van Duits- Joodse komaf die in 1988 als gasthoogleraar homostudies verbonden was aan de Universiteit van Amsterdam. Eerdere Mosse Lezingen werden gehouden door Hafid Bouazza, Marjan Sax, Dolly Bellefleur, Bas Heijne, Maaike Meijer, Gerardjan Rijnders, Gerrit Komrij, Gloria Wekker, Stephan Sanders, Marjolijn/Maxim Februari en Ted van Lieshout.

Lees ook:Hedy d’Ancona verzorgt Mosse-lezing 2015 op woensdag 23 september
Lees ook:IHLIA: Mosse Lezing 2015 met Hedy d’Ancona
Lees ook:Mosse-Lezing 2014: Mohammed Benzakour
Lees ook:Reminder: Mosse Lezing ‘Are You Out To Be Gay’ – OBA, woensdag 28 september
Lees ook:Mosse Lezing door Simone van Saarloos: ‘Are You Out To Be Gay?’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>