Condoom hoeft niet altijd

Het gebruik van condooms is volgens hiv-specialisten niet altijd noodzakelijk. Bij koppels waar één van beiden hiv heeft, maar trouw zijn hiv-remmers slikt, is de kans dat de partner besmet raakt, zeer klein. Dat is het nieuwe standpunt van hiv-behandelaars in Nederland. Als de patiënt de hiv-medicijnen trouw inneemt, is het aantal virusdeeltjes in het bloed zo laag, dat de kans op besmetting miniem is.

Het stel moet wel monogaam zijn en geen andere soa’s of beschadigingen aan het slijmvlies hebben. Wanneer aan al die voorwaarden is voldaan, kan het het condoom op het nachtkastje blijven liggen, staat in het nieuwe advies. Overleg met een arts wordt wel aangeraden. Het Aids Fonds, de Hiv Vereniging Nederland (HVN) en SoaAids gaven dit advies al in 2011, maar nu doet de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaars (NVBH) dat ook. Vooral voor koppels met een kinderwens betekent dit goed nieuws. Tot nu toe moesten ze speciale maatregelen treffen als één van beiden hiv-positief was en ze toch kinderen wilden krijgen. Vorig jaar werd tijden Wereld Aids Dag (12 december) de geruchtmakende documentaire ‘Hiv Hiv Hoera‘  vertoond, dat over dit onderwerp ging en bij voor- en tegenstanders nogal wat tongen losmaakte.

Lees ook:Afwachtende houding minister Schippers over hiv-preventiepil is teleurstellend
Lees ook:Same-sex huwelijk nu ook in Schotland
Lees ook:Minister Schippers neemt definitief geen besluit over PrEP
Lees ook:Niets staat besluit over de vergoeding van hiv-preventiepil PreP meer in de weg
Lees ook:Droefenis over het overlijden van oud-minister Borst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>