To Russia with Love – een protestdemonstratie om trots op te zijn

In het kader van het Nederland-Ruslandjaar bood Rusland zondag 25 augustus op het Amsterdamse Museumplein het gratis galaconcert Constellation of Russia aan, om de Amsterdammers ‘de schoonheid van de Russische cultuur en diversiteit laten meebeleven’. Omdat het met die diversiteit voor de roze medemens in Rusland bitter tegenvalt, organiseerden COC Nederland en Pride Unlimited de protestdemonstratie To Russia with LoveHet galaconcert begon om 20.00 uur, de protestactie om 18.00 uur. De protestdemonstratie was hartverwarmend en soms zelfs ontroerend.

Circa 2.500 mensen kwamen eropaf, velen met een regenboogvlag, anderen met protestborden met leuzen als ‘Putin Putout‘, iets dat het publiek herhaaldelijk mee scandeerde. Er waren sprekers en optredens, onder meer van Mathilde Santing en Dolly Bellefleur.  Burgemeester Eberhard van der Laan riep in zijn toespraak de regering op om ‘ bij het Europese Strafhof in Straatsburg een officiële statenklacht in te dienen tegen Rusland’  vanwege schending van de mensenrechten. ‘We moeten ze (roze Russen) de hand reiken. Wellicht lukt dat niet via de politiek’, zei Van der Laan, ‘maar dan bijvoorbeeld via sport of kunst, zoals vanavond.’ Respect voor de Russische kunstenaars tonen, dat was wat de voorzitter van het COC, Tanja Ineke, het publiek op het hart drukte. Door op gepaste wijze, zwijgend, van het protestpodium naar het grote Russische podium te lopen, ieder optreden zwijgend te bekijken en te beluisteren, maar de kunstenaars na afloop van iedere act te bedanken met een daverend applaus.

En dat gebeurde. Er was geen wanklank te horen, op die ene toeterende malloot na, maar dat is nou eenmaal Amsterdam. Kort voor acht uur liep een lange bontgekleurde stoet zwijgend naar het hoofdpodium. Ook de burgemeester liep mee. Voor het Russische podium stond op dat moment opvallend weinig publiek, tot de indrukwekkende bonte stoet zich erbij aansloot: toen was het gezellig vol. Wat zullen de Russische artiesten vanaf hun podium hebben opgekeken. En mochten daar homo’s tussen hebben gezeten (wat statistisch simpelweg het geval moet zijn): wat zullen zij bij thuiskomst uitgebreid uit de doeken kunnen doen hoe geweldig het roze protest in Amsterdam was. Dat levert beelden en verhalen op waar we trots op kunnen zijn, al dan niet als roze medemens, als Nederlander, als Amsterdammer. In de wandelgangen hoorde ik dat de burgemeester de organisatoren van het COC een compliment had gegeven. En terecht: het was een protestdemonstratie om trots op te zijn.

Lees ook:Protestdemonstratie To Russia with Love
Lees ook:COC: burgemeester moet vergunning Russich galaconcert intrekken
Lees ook:Protest tegen Russische antihomowetten op Museumplein
Lees ook:Cohen hangt homovlag halfstok als Poetin komt
Lees ook:Aids Fonds sluit zich aan bij manifestatie tegen Russisch galaconcert

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>