Meningitis vaccinatieadvies voor homo’s die naar Berlijn, Parijs of New York gaan

Het RIVM adviseert homomannen die  niet ingeënt zijn tegen Meningitis C en die de komende maanden willen deelnemen aan (seksuele) activiteiten in New York, Berlijn en Parijs om zich voorafgaande aan de reis naar deze steden te laten vaccineren. Tussen 2010 en 2013 zijn in genoemde steden gevallen van hersensvliesontsteking veroorzaakt door de bacterie meningokok type C gemeld onder homomannen. In totaal gaat het om 22 gevallen in New York, 5 in Berlijn en 5 in Parijs. Tot nu toe zijn tien patiënten overleden. In Nederland is bij homomannen nog geen geval van ziekte door deze bacterie gevonden. In Berlijn, Parijs en New York zijn verschillende vaccinatieadviezen uitgebracht voor homomannen. Berlijn roept alle homomannen op zich te laten vaccineren, Parijs en New York richten zich op homomannen die van plan zijn (seksueel) contact te hebben via de bekende uitgaans- en ontmoetingsplekken, via internet of die deelnemen aan gay pride-festiviteiten (bron:persbericht).

 

In Nederland worden sinds 2002 alle kinderen binnen het Rijksvaccinatieprogramma op de leeftijd van 14 maanden ingeënt tegen meningokokken C. Ook is een grootschalige inhaalvaccinatiecampagne uitgevoerd onder 1 tot 19 jarigen waar ongeveer 95 procent aan deelnam. Dit betekent dat  het overgrote deel van de homomannen onder de 30 jaar in Nederland door vaccinatie is beschermd. Homomannen die niet zijn gevaccineerd, die reizen naar Berlijn, Parijs en New York en die actief deelnemen aan activiteiten binnen de homogemeenschap en/of daar seksuele contacten hebben wordt aangeraden zich  te laten vaccineren. In Nederland geldt voor hersenvliesontsteking veroorzaakt door meningokokken een meldingsplicht. Omdat er geen meldingen zijn van meningokokkenziekte bij mannen met homoseksuele contacten en bovendien de Nederlandse bevolking tot 30 jaar goed beschermd is, geeft het RIVM geen algemeen vaccinatieadvies aan homomannen, maar alleen aan degenen die naar voornoemde steden reizen.

In Nederland zijn twee verschillende vaccins beschikbaar die een langdurige bescherming bieden. Vaccinatie dient bij voorkeur 7 tot 10 dagen voorafgaand aan de reis te worden toegediend. Het advies is om éénmalig met één van deze  vaccins te vaccineren. Mensen met een verstoorde afweer (bijvoorbeeld door hiv) worden geadviseerd zich via hun behandelaar te vaccineren. Het vaccin kan worden gegeven door de (huis)arts of een reizigersvaccinatiebureau en is voor eigen kosten. Het RIVM wijst medische professionals op een mogelijk verhoogd risico van homomannen op meningokokkenziekte en het grote belang van het tijdig herkennen van deze zeer ernstige aandoening. Huisartsen worden op de hoogte gehouden via de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap en hiv-behandelaars via de website van de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren.

Lees ook:Europees Pride-seizoen vraagt om maatregelen tegen Hepatitis A
Lees ook:Meningitis C duikt op in internationale homoscene
Lees ook:Gay Prides in buurlanden
Lees ook:VS: steeds meer meningitis onder homo- en bi-mannen
Lees ook:Sanne Vogel maakt openhartige portretten over hepatitis B-vaccinatie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>