Gonorroe HO41 ‘gevaarlijk, maar niet erger dan aids’

Gonorroe HO41 is ‘gevaarlijk, maar niet erger dan aids.’ Dat waren de geruststellende woorden van doctoren tegen LiveScience. Op 2 mei werd de medische wereld opgeschrikt door een druipervariant die ‘erger dan aids’ zou zijn. De arts Alain Christianson zei tegen CNBC: ‘Op korte termijn kan dit erger zijn dan aids, omdat de bacterie agressiever is en meer mensen in korte tijd kan besmetten.’ Zijn uitspraak leidde tot paniekreacties, maar een aantal collegae zijn het niet met hem eens. Aids is een fatale infectie die kan leiden tot de dood; een druiper niet, is één van de reacties.

Tot nu toe zijn er geen berichten bekend over patiënten die zijn gestorven aan de gevolgen van HO41. Een ander arts zei dat ‘de reeks complicaties die kunnen optreden bij gonorroe veel kleiner dan van een onbehandelde aids-infectie’. Niettemin zijn beide doktoren bezorgd. Druipers zijn bekend sinds de Middeleeuwen. De oorzaak is een bacterie. Een druiper die niet wordt behandeld, kan leiden tot onvruchtbaarheid. Twee jaar geleden werd in Japan een variant van gonorroe ontdekt die resistent is tegen alle antibiotica: HO41. De ‘sex superbug‘ is inmiddels opgedoken in Hawaii.

Lees ook:Gonorroe dreigt onbehandelbaar te worden
Lees ook:Antibiotica tegen gonorroe niet altijd effectief
Lees ook:Alarm over onbehandelbare gonorroe
Lees ook:Druiper dreigt onbehandelbaar te worden
Lees ook:Wereld Aids Dag 2014: Angela Groothuizen met enorm aids lint op het Museumplein

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>