Komt er een homovriendelijke paus?

Ratzinger treedt af als paus Benedictus XVI: een unicum, dat sinds  1415 niet meer is voorgekomen. Net als gekroonde koningen sterven pausen normaal gesproken in het harnas. In 2005 werd de Duitse kardinaal na de dood van zijn voorganger Johannes-Paulus II gekozen tot paus. Het onverwachte bericht over zijn aftreden maakte overal gemengde reacties los. Vriend en vijand vroeg zich af: was deze paus ‘een goeie’? Vooraanstaande kerkfiguren struikelden over elkaar in superlatieven en bij een kritische vraag verweerde priester en RKK-presentator Antoine Bodar zich als een verbeten ouwe nicht om zijn baas de hand boven het hoofd te houden. Nederlanders zijn graag kritisch, omdat ze denken zich dat te kunnen permitteren. Maar Nederland is geen centre of the universe.

 

Dat was het begin 17e eeuw heel even (reden voor een feestje in Amsterdam), maar inmiddels tellen we allang niet meer mee, met op het wereldtotaal nog geen 1,5 procent katholieken. COC Nederland ’hoopt op een mildere paus’: iets waar het Vaticaan óók niet wakker van zal liggen, al was het alleen al omdat een clubje met amper 8.000 leden niet eens de spreekbuis van de roze medemens in eigen land genoemd kan worden. Eigenlijk was Ratzinger niet meer of minder homovriendelijk dan zijn voorgangers. Johannes-Paulus II haalde hem in huis om vanuit het Vaticaan de kerk als instituut te bewaken: dan zijn uitspraken over het heterohuwelijk als hoeksteen van de samenleving niet iets om van op te kijken.

 

Wordt dat anders bij een nieuwe paus? Misschien komt die uit Zuid-Amerika of Afrika, niet bepaald homovriendelijke continenten. Misschien moeten we ons gewoon nergens iets van aan trekken. Begin jaren 80 deed Nederland er heel even wèl een beetje toe op het wereldtoneel, met de Hollanditis, de strijd tegen de kruisraketten. De slogan ‘stel je voor er komt oorlog en niemand gaat erheen’ was beroemd. Er kwam geen oorlog: de paus kwam in 1985 naar Nederland, en niemand kwam kijken. Bij zijn rijtour door Den Haag stonden er geen mensenmassa’s langs de kant en zag de stoet er een beetje sneu uit. Misschien moeten we dat in ons achterhoofd houden. Rustig ons eigen leven leiden, zoals wij denken dat goed is, en de paus de paus laten, ver weg in het Vaticaan. Want homovriendelijk wordt-ie toch niet, en voorlopig komt-ie heus niet naar Nederland.

Lees ook:Paus had geheim onderonsje met weigerambtenaar VS
Lees ook:Paus weigert Franse homoseksuele ambassadeur in Vaticaan
Lees ook:Oproep: Meer compassie voor Nederlandse katholieke LHBT’s
Lees ook:Vaticaan lanceert website over seksueel misbruik
Lees ook:COC Nederland verbijsterd over uitspraken paus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>