Burgemeester Dales Lezing 2013: Inez Weski

Vrijdag 25 januari 2013 spreekt mevrouw mr. Inez Weski (1955) de 16e  Burgemeester Dales Lezing uit in het stadhuis van Nijmegen. Tijdens de avond, die om 20.00 uur begint, wordt voor de 17e keer de Burgemeester Dales Prijs uitgereikt. Weski (1955) is vooraanstaand strafpleiter en graag geziene gast in de media. Ze is gevraagd artikel 1 van de Grondwet te benaderen vanuit juridisch oogpunt. Wat vindt zij ervan dat er stemmen opgaan om artikel 1 te schrappen? Is het artikel voor de strafadvocatuur van belang, bijvoorbeeld bij (geweld-)incidenten met een discriminatoir karakter? Zo wordt geweld tegen homo’s tegenwoordig strenger bestraft, omdat het naast geweldshandeling een uiting van discriminatie is (bron: persbericht).

Op deze en andere aspecten zal Inez Weski op haar flamboyante wijze ingaan. Na haar studie rechten en beëdiging als advocaat in 1978 verbond zij zich als strafpleiter aan Weski Heinrici Advocatenkantoor in Rotterdam. Weski ontwikkelde zich tot een van de succesvolste en meest in het oog springende strafpleiters van Nederland (zij verdedigt sinds september 2012 Desi Bouterse) en maakte naam met haar kritische opvattingen over strafrechtzaken en haar visie op misstanden bij politie en justitie. Mede daardoor is zij regelmatig te gast op radio- en tv. In 2011 en 2012 was Weski ook juryvoorzitter bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

De avond is vrij toegankelijk. De Gemeente Nijmegen treedt op als gastvrouw en biedt een hapje en een drankje aan. De ontvangst begint 20.00 uur; vol is vol! COC Nijmegen en Stichting Burgemeester Dales Lezing riepen prijs en lezing in het leven. De prijs wil vrouwen, mannen of organisaties eren die in het Rijk van Nijmegen vorm gaven aan artikel 1 van de Grondwet, dat het beginsel van non-discriminatie verwoordt: mensen die zich ondubbelzinnig en belangeloos inzetten voor emancipatie van minderheden, voor gelijke behandeling van achtergestelde groepen en/of voor bestrijding van discriminatie.

De lezing geeft prominenten de kans zich uit te laten over actuele en/of problematische aspecten van het non-discriminatiebeginsel. De lezing werd eerder uitgesproken door onder meer Anil Ramdas, Jan Pronk, Femke Halsema, Afshin Ellian, Ed. van Thijn, Rob Tielman, Alexander Pechtold, Lilianne Ploumen, Agnes Jongerius, Fatima Elatik, Atzo Nicolaï en Alex Brenninkmeijer.

Lees ook:Vrijdag 5 februari: staatssecretaris Jetta Klijnsma verzorgt Dales Lezing Nijmegen
Lees ook:Vrijdag 27 januari: Gerard Spong spreekt Burgemeester Danes Lezing 2017 uit
Lees ook:Fifi Groenendijk wint Burgemeester Dales Prijs 2014
Lees ook:Jongerius spreekt Burgemeester Dales Lezing
Lees ook:Thom de Graaf verzorgt Burgemeester Dales Lezing 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>