Mosse lezing: homo’s terug de kast in?

Drijft emancipatie homo’s terug in de kast? Dat is de kernvraag van de Mosse Lezing dit jaar. George Mosse was in 1989 gasthoogleraar aan de UvA. Hij overleed in 1999 en liet de UvA een legaat na om homostudies te bevorderen. Vast onderdeel is de jaarlijkse lezing in samenwerking met IHLIA, met wisselende gastsprekers die zelf de inhoud bepalen. Dit jaar is dat Ted van Lieshout: op donderdag 20 september in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). ‘In de dertig jaar dat ik boeken maak, heb ik vaak opgetreden op scholen en gezien hoe de emancipatie van homoseksualiteit gestalte kreeg bij kinderen. Aan de hand van mijn werk wil ik daarover vertellen: hoe ik homoseksualiteit onder de aandacht van kinderen bracht.’

‘Of juist niet, en hoe daarop gereageerd werd’, vervolgt Van Lieshout. ‘Maar ik wil ook ingaan op mijn vrees dat de emancipatie van homoseksualiteit lesbo’s en homo’s terug de kast in drijft.’ Ted van Lieshout is een van de meest vooraanstaande kinderboekenmakers van dit moment. Hij studeerde grafische vormgeving en illustratie aan de Gerrit Rietveldacademie en ontwikkelde zich tot schrijver. Hij publiceerde zo’n vijftig boeken en werd overladen met prijzen, waaronder de Gouden Griffel, de Nienke van Hichtumprijs, de Willem Wilminkprijs, De Woutertje Pieterseprijs en in 2009 de driejaarlijkse Theo Thijssenprijs voor zijn hele oeuvre. Dit jaar won hij een Zilveren Griffel voor Driedelig paard en een Vlag & Wimpel voor Vijf draken verslagen, het poëziejaarboek voor Querido, waarover hij al vijf jaar de scepter zwaait.

Dit jaar publiceerde hij Mijn meneer, zijn eerste roman voor volwassenen, een boek dat voor reuring zorgde vanwege het thema: de relatie tussen een jongetje en een volwassen man, gebaseerd op Van Lieshouts eigen ervaringen in het Brabant waar hij als kind opgroeide. Daar had hij al eerder over geschreven, maar dan in boeken die voor de jeugd bestemd waren (Als ik geen naam had kwam ik in de Noordzee uit uit 1987 en Zeer kleine liefde uit 1999). De Duitse Jeugdliteratuurprijs kreeg hij voor zijn inmiddels klassieke jeugdroman Gebr. (1996), waarin van twee homobroers de jongste overlijdt. Het boek verscheen in het meerdere talen.

Plaats: Openbare Bibliotheek Amsterdam, Theater van het Woord, zevende etage, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam

Tijd: donderdag 20 september, 17-19 uur. Met receptie

Toegang vrij

Lees ook:Drijft emancipatie homo’s terug in de kast?
Lees ook:Jonge homo’s hebben geen rolmodellen meer
Lees ook:Mosse-Lezing 2014: Mohammed Benzakour
Lees ook:Gert Hekma verzorgt Mosse-lezing 2017 op woensdag 20 september
Lees ook:Reminder: Gert Hekma neemt afscheid met Mosse Lezing

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Mosse lezing: homo’s terug de kast in?

  1. gold price

    Ted van Lieshout is een van de meest vooraanstaande kinderboekenmakers van dit moment. Hij studeerde grafische vormgeving en illustratie aan de Gerrit Rietveldacademie en ontwikkelde zich tot schrijver. Hij publiceerde zo’n vijftig boeken die zijn overladen met prijzen, waaronder de Gouden Griffel, de Nienke van Hichtumprijs, de Willem Wilminkprijs, De Woutertje Pieterseprijs en in 2009 de driejaarlijkse Theo Thijssenprijs voor zijn gehele oeuvre. Dit jaar won hij een Zilveren Griffel voor Driedelig paard en een Vlag & Wimpel voor Vijf draken verslagen, het poëziejaarboek voor Querido, waar hij al vijf jaar de scepter over zwaait. Dit jaar publiceerde hij eveneens Mijn meneer, zijn eerste roman voor volwassenen, een boek dat onmiddellijk veel stof deed opwaaien vanwege het thema: de relatie tussen een jongetje en een volwassen man, gebaseerd op Van Lieshouts eigen ervaringen in het Brabant waar hij als kind opgroeide. Daar had hij al eerder over geschreven, maar dan in boeken die voor de jeugd bestemd waren (Als ik geen naam had kwam ik in de Noordzee uit uit 1987 en Zeer kleine liefde uit 1999). De Duitse Jeugdliteratuurprijs kreeg hij voor zijn inmiddels klassieke jeugdroman Gebr. (1996), waarin van twee homobroers de jongste overlijdt. Het boek verscheen in het Engels, Duits, Frans, Deens, Zweeds, Noors, Italiaans, Koreaans en Ests.

      /   Reply  / 
  2. silver account

    Twee jaar later, in 1986, verschenen zijn eerste boeken: het jeugdboek Raafs Reizend Theater bij Van Goor en de eerste dichtbundel Van verdriet kun je grappige hoedjes vouwen bij Leopold. Deze bundel werd in 1987 onderscheiden als beste bundel met een Vlag & Wimpel. In dat jaar verscheen het verhaal ‘Zondag’ in het boek ‘Dit is echt gebeurd!’, dat net als het derde boek, Luitje en de limonademoeder, werd uitgegeven bij Van Goor. Bij Leopold verscheen de tweede dichtbundel, Als ik geen naam had kwam ik in de Noordzee uit. Bij Zwijsen verscheen in 1988 Kaatje Koe, bij Van Goor De allerliefste jongen van de hele wereld, waarvoor hij in 1989 een Vlag & Wimpel kreeg, en bij Leopold de derde dichtbundel Och, ik elleboog me er wel doorheen, die in 1989 met een Zilveren Griffel werd bekroond.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>