Protest tegen anti-homowet in Oekraïne

In Oekraïne wordt naar verwachting op 3 juli gestemd over een nieuwe wet die ‘propaganda’ voor homoseksualiteit verbiedt. Dat maakt bijvoorbeeld openlijk opkomen voor roze belangen of organiseren van een Gay Pride strafbaar. Op 20 mei kwam Oekraïne al in opspraak toen de eerste Kiev Pride werd afgelast, omdat de politie de veiligheid van de Pride-demonstranten niet kon of wilde garanderen tegen een horde van agressieve tegendemonstranten (bron: persbericht).

 

De enige die in Oekraïne – het land waar het EK Voetbal nu plaatsvindt – nog daadwerkelijk kan verhinderen dat de wet in werking kan treden, is president Viktor Janoekovitsj. De president heeft zich de afgelopen weken echter in een veelzeggend stilzwijgen gehuld. De Oekraïense LHBT-activisten leggen zich niet neer bij deze situatie. Om het tij te keren en de druk op president Janoekovitsj op te voeren heeft het COC van haar partners van LiGA uit Mikolayiv in Oekraïne het verzoek gekregen om te demonstreren bij de Oekraïense ambassade in Nederland. Dit zal gebeuren op vrijdag 29 juni 2012 vanaf 16.30 uur bij de ambassade aan de Zeestraat 78 in Den Haag. Namens COC Nederland zal bestuurslid internationaal Eunice den Hoedt spreken.

 

De nood is hoog Als deze wetgeving van kracht wordt, dan zullen LHBT-activiteiten niet meer kunnen plaatsvinden, omdat ze als ‘promotie van homoseksualiteit’ strafbaar zijn. Daarnaast zal voorlichtingsmateriaal over homoseksualiteit – bijvoorbeeld hiv/aidspreventiemateriaal – ook worden verboden. ‘Donkere wolken trekken samen over de LHBT-gemeenschap in Oekraïne’. De moedige Oekraïense LHBT-ers hebben onze steun nu meer dan ooit nodig. Toon je solidariteit en demonstreer met ons mee!’ Iedereen die mee wil doen aan deze actie is zeer welkom. Er wordt verzameld vanaf 16.00 uur bij COC Haaglanden, Scheveningseveer 7, Den Haag. Na de demonstratie is er hier nog ruim gelegenheid om na te praten.

Lees ook:Jan Mulder en Javier Guzman woedend over hiv in Oekraïne
Lees ook:COC: ‘Door samenwerkingsverdrag gingen zes anti-homowetten in Oekraïne van tafel’
Lees ook:Gay.nl lanceert website met roze stemadvies voor Oekraïne-referendum
Lees ook:Oekraïense parlement stemt voor verbod op LHBT-discriminatie
Lees ook:Rusland ziet definitief af van deelname aan Eurovisie Songfestival 2017

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>