Jan Mulder en Javier Guzman woedend over hiv in Oekraïne

Ex-voetballer en tv-persoonlijkheid Jan Mulder en cabaretier Javier Guzman zijn woedend over de manier waarop de regering van Oekraïne omgaat met hiv en aids. Ze roepen vanaf vandaag iedereen op een petitie te ondertekenen op aidsfonds.nl/petitie. Hierin wordt de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj gevraagd hiv en aids eindelijk serieus te nemen. Oekraïne heeft, samen met Rusland, de snelst groeiende hiv-epidemie ter wereld. Slechts 23% van de mensen die behandeling nodig heeft krijgt ook daadwerkelijk medicatie. Dat komt omdat de overheid in Oekraïne ernstig faalt. Doordat zij beloftes niet nakomt, ontstaan regelmatig tekorten aan hiv-medicatie.

 

Aids-organisaties uit Oekraïne zijn samen met Aids Action Europe een petitie gestart op om de regering wakker te schudden. Het Aids Fonds steunt hen in de strijd voor betere behandeling. In de video-oproep ‘Jan Mulder en Javier Guzman woedend op Oekraine’ richten de twee BN’ers zich persoonlijk tot het Nederlandse publiek. Ze roepen op de petitie te ondertekenen, zodat mensen Oekraïners met hiv in 2013 krijgen waar ze recht op hebben: UNAIDS en de WHO schatten dat dit er momenteel 120.000 zijn. De Oekraïense overheid had vorig jaar toegezegd rond het EK voetbal 43.711 mensen te behandelen. Die streefdatum wordt niet gehaald omdat het ministerie van Gezondheid laks is. Activisten in Oekraïne voeren druk uit op de regering en willen dat er vanaf 2013 geen onnodige vertragingen meer ontstaan.

 

De Oekraïense overheid investeert nauwelijks in voorlichting en preventie, waardoor de onwetendheid over hiv groot is. Daarnaast worden er groepen achtergesteld die veel risico lopen op hiv, zoals homomannen, drugsgebruikers, gevangenen en sekswerkers. Daardoor worden zij niet goed bereikt en neemt het aantal infecties onder hen snel toe. Oekraïne heeft samen met Rusland de snelst groeiende hiv-epidemie ter wereld. Oekraïne telt de meeste mensen met hiv in Europa: ruim 350.000, één op de honderd inwoners. Het merendeel is jonger dan 30 jaar en circa 45% van de nieuwe infecties zijn vrouw. Inmiddels zijn zo’n 24.000 mensen in Oekraïne aan aids overleden. Terwijl vrijwel overal ter wereld de hiv-cijfers stabiliseren of afnemen, is in Oekraïne het aantal jaarlijkse diagnoses sinds 2001 meer dan verdubbeld.

Lees ook:Aidsepidemie is opnieuw gevaarlijk in opmars
Lees ook:COC: ‘Door samenwerkingsverdrag gingen zes anti-homowetten in Oekraïne van tafel’
Lees ook:Protest tegen anti-homowet in Oekraïne
Lees ook:Aids Fonds lanceert de #dutchkiss uit solidariteit met LHBT’ers
Lees ook:Rusland ziet definitief af van deelname aan Eurovisie Songfestival 2017

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>