Expositie ‘Bi in Beeld’ bij IHLIA Amsterdam

Donderdag 31 mei opent minister Marja van Bijsterveldt van OCW (met  LGTB-emancipatiebeleid in de portefeuille) de expositie Bi in Beeld bij het IHLIA in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Daarna ontvangt ze het eerste exemplaar van de gelijknamige brochure. Daarin spreken biseksuelen voor het eerst openhartig over hun geaardheid en zijn ook voor het eerst herkenbaar in beeld. Trendwatcher en schrijver Adjiedj Bakas geeft zijn visie op de toekomst van de liefde en de plek die biseksualiteit daarin heeft. Ook komen mensen uit de brochure aan het woord. Inloop voor de tentoonstelling is vanaf 19.15 uur op het IHLIA-plein, 6e etage; de presentatie begint om 20.00 uur in de Theaterzaal, 7e etage, met borrel na. Iedereen is welkom; de toegang is gratis (bron: persbericht).

 

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) belicht de huidige positie van biseksuelen. Hun laatste onderzoek toont aan dat deze groep wel de grootste seksuele minderheid is, maar ze is ook het minst zichtbaar. Meer dan tien procent van de Nederlanders beschouwt zichzelf als biseksueel, maar slechts weinigen durven er openlijk voor uit te komen. Tot ruim 50% van de bi-mannen houdt dit bijvoorbeeld angstvallig verborgen voor zijn partner. Brochure en expositie tonen de diversiteit van biseksuelen: niet alleen hun problemen, maar ook hun kracht en doorzettingsvermogen.

 

Hoe kijken biseksuelen aan tegen relaties? Hoe reageert de omgeving? Wat als de partner het hoort? Hoe zit het met biseksualiteit in een andere cultuur? Hebben alle bi’s een heterorelatie en doen ze het alleen zo af en toe eens met het eigen geslacht? Of is bi zijn eigenlijk ook maar een hokje dat niet past? Allemaal vragen waarop de expositie beknopt en de brochure uitgebreide antwoorden geven. De verhalen bieden herkenning aan iedereen die (wel eens) te maken heeft met biseksuele gevoelens en geven inzicht in een leefwereld die menigeen alleen maar kent via vooroordelen. De brochure is een samenwerkingsproject van de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) en het LNBi, met steun van het ministerie van OCW. LNBi en IHLIA tekenen voor de expositie,  mede mogelijk gemaakt door steun van COC Nederland.

Lees ook:Tentoonstelling Bi in Beeld in Arnhem
Lees ook:Opening expositie ‘Bi in Beeld’ in Nijmegen
Lees ook:LNBi: 25 jaar zichtbaar
Lees ook:Landelijk Netwerk Biseksualiteit viert 25e verjaardag
Lees ook:Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi) 25 jaar- To bi or not to Bi

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>