Mishandeling homo’s in Irak wijd verbreid

De mishandeling van lesbiennes, homo´s, bi´s en transgenders (LHBT’s) is in Irak wijd verbreid en gebeeurt systematisch. Dat schrijft de International Gay and Lesbian Human Rights Commission (IGLHRC) aan de Nederlandse regering. IGLHRC bevestigt dat LHBT’s in Irak hun leven niet zeker zijn, zoals eerder ook Human Rights Watch (HRW) en het Iraqi Refugee Assistance Project (IRAP) aan de Nederlandse regering schreven (bron: persbericht).

 

In haar brief van 16 april schrijft de A,erikaanse mensenrechtenorganisatie aan minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) dat LHBT’s in Irak leven in een klimaat van angst en intimidatie. IGLHRC wijst op een recente intimidatie- en geweldscampagne tegen LHBT’s, ‘vrouwelijke mannen’ en zogenaamde emo’s. In de straten van Bagdad hangen posters met bedreigingen en er zouden al tientallen doden gevallen zijn. IGLHRC sprak met een 22-jarige homoseksuele Irakees over de geweldscampagne. De man wordt telefonisch met de dood bedreigd. De anonieme daders zeggen dat ze zijn nummer hebben van zijn vriend, die ze kidnapten en ernstig mishandelden.

 

COC Nederland roept de Nederlandse regering op om geen LHBT-asielzoekers meer terug naar Irak te sturen. ‘Uit de brief van IGLHRC blijkt opnieuw dat de situatie in Irak levensgevaarlijk is en LHBT’s er systematisch worden geconfronteerd met gruwelijkheden,’ zegt COC-voorzitter Vera Bergkamp. ‘De bescherming die Nederland momenteel biedt aan LHBT-asielzoekers uit Irak, is volstrekt onvoldoende.’

 

De Tweede Kamer debatteerde op 21 maart met minister Leers (Asiel) over de kwestie. Leers zegde toe dat de regering voor de zomer komt met een nieuw ambtsbericht over de situatie voor LHBT’s in Irak; daarna besluit hij of Nederland ophoudt met terugsturen van LHBT’s naar dat land. Ook bracht Leers LHBT-asielzoekers uit Irak onder in een asielcategorie die iets meer bescherming biedt. Coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV besloten deze week dat LHBT’s, in afwachting van een nieuw ambtsbericht, nog altijd mogen worden teruggestuurd naar Irak.

Lees ook:Bescherming homoseksuele asielzoekers uit Irak blijft onvoldoende
Lees ook:Geen homoseksuele asielzoekers terugsturen naar Irak
Lees ook:COC wil homovriendelijker asielbeleid
Lees ook:COC: ‘Geef LHBT’s uit Iran de hoogste asielstatus’
Lees ook:Erkenning voor problemen homo’s in asielzoekerscentra

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>