Deetman: seksueel misbruik binnen én buiten de kerk

Seksueel misbruik speelde niet alleen binnen de rooms-katholieke kerk, maar binnen de hele samenleving. Dat concludeert de commissie Deetman: ‘Er werd over gezwegen, ook buiten het katholieke volksdeel. ‘Dat betekent niet dat de rol van de kerk kan worden gebagatelliseerd’, zei Deetman tijdens de persconferentie bij de presentatie van het eindrapport, ‘de kerk is een instituut dat de norm stelt, maar nam zijn verantwoordelijkheid niet.’ Misbruik binnen de kerkmuren was bekend, maar werd ter kennisgeving aangenomen. ‘Wij hebben het niet geweten’, een uitspraak van kardinaal Simonis, is onzin. Volgens het rapport zijn 10.000 tot 20.000 minderjarigen tussen 1945 en 1981 misbruikt in katholieke internaten en tehuizen. 

 

‘Eén op de tien Nederlanders is in zijn jeugd seksueel benaderd door een niet-familielid.’ Wat zich binnen de familie afspeelt, heeft de commissie niet onderzocht. Deetman zei dat de commissie van dit cijfer was geschrokken: ‘Wat is er toch aan de hand, dat we dar nu pas oog voor krijgen? Men wilde de vuile was niet buiten hangen, de kerk niet schaden. Zaken rond seksualiteit waren in die tijd taboe en de gezagsfunctie speelde een rol: veel mensen konden niet geloven dat een geestelijke in de fout zou gaan’, aldus Deetman, ‘maar ook buiten de katholieke kerk is het raak geweest.’ Hij pleit voor meer onderzoek, ook naar geweld, huiselijk geweld, kindermishandeling en gedwongen prostitutie.

 

Deetman zei dat binnen de katholieke kerk sprake is van ‘een verbrokkelde structuur en cultuur. Veel bisdommen hebben eigen verantwoordelijkheid en zwijgen tegen elkaar. Het vermogen om problemen op te lossen, was dus gering. Men zei niets, of wist niets. De kerk vond het belang van de daders belangrijker dan van de slachtoffers.  De vraag was: hoe kunnen we dat misbruik voorkomen, daders helpen en genezen van eventuele pedofiele neigingen (iets dat ook buiten de kerk leefde). In de jaren ‘80 ontstond vanuit de vrouwen binnen de kerk de organisatie ‘Hulp en recht’ tot stand: als eerste ter wereld die met de kwestie aan de slag ging.

 

‘Het is een dik rapport’, sloot Deetman af. ‘Wat gebeurd is, kan niet worden teruggedraaid. Voor velen is dit verleden tijd, maar voor veel betrokkenen een onvoltooid verleden. Dat was voor de commissie triest en frustrerend. Daarom adviseren we over hulpverlening.’ Kerk en slachtoffers hadden gesprekken met elkaar, maar dachten daar na afloop verschillende over; vond de kerk het succesvol, slachtoffers waren teleurgesteld. Slachtoffers die niet zijn behandeld, kunnen ook in de toekomst behoefte hebben aan gesprek: onderling, maar ook met de instituten waar misbruik plaatsvond. Deetman: ‘Er moet worden geprobeerd menselijke verhoudingen te herstellen.’

Lees ook:Ruim 900 slachtoffers melden misbruik kerk
Lees ook:Melden seksueel misbruik kan tot 1 december
Lees ook:Deetman wil onderzoek seksueel misbruik in kerk
Lees ook:Kritiek Deetman op hulp misbruikslachtoffers
Lees ook:Aartsbisschop Utrecht betuigt spijt over misbruik

1 Reacties // Reageer

One thought on “Deetman: seksueel misbruik binnen én buiten de kerk

  1. sporting

    Deze Deetman had nooit voorzitter moeten worden van deze onderzoeksclub. Hij is partijdig en CDA’r. Dat op zich zet mensen tot denken.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>