Mosse lezing Joke Swiebel over einde artikel 248bis

Vrijdag 9 december 2011 verzorgt Joke Swiebel de Mosse lezing ‘Het einde van artikel 248bis’ in samenwerking met IHLIA,  in de OBA (Openbare Bibliotkeek Amsterdam, 6e etage, Haasse Vestdijk zaal, 18.00-19.30 uur). De toegang is gratis, maar aanmelding is verplicht bij [email protected]. Artikel 248bis werd in 1971 ingetrokken.

 

In januari 1969 was er op het Binnenhof een demonstratie tegen dit artikel: de eerste homodemonstratie in Europa. Hoe verliep het politieke proces dat tot die afschaffing leidde? Wat was de rol van de homobeweging (COC, studenten- en jongerengroepen), van de Tweede Kamer, van ‘verlichte’ wetenschappers en andere bondgenoten? Deze schijnbaar kleine politieke kwestie stond symbool voor een grotere strijd, namelijk voor (seksuele) zelfbeschikking, emancipatie en gelijke behandeling.

 

Joke Swiebel (1941) studeerde politicologie in Amsterdam, werkte als beleidsambtenaar bij de ministeries van CRM en SZW en was van 1999 tot 2004 voor de PvdA Lid van het Europees Parlement. Eind jaren zestig van de vorige eeuw was zij voorzitter van de Federatie van Studentenwerkgroepen Homoseksualiteit (FSWH), lid van de actiegroep Nieuw Lila en van het hoofdbestuur van het COC.

Lees ook:Mosse Lezingen najaar 2011
Lees ook:Debat homo-emancipatie in Amsterdam
Lees ook:IHLIA zoekt drie nieuwe bestuursleden
Lees ook:Vrijdag 27 januari: Gerard Spong spreekt Burgemeester Danes Lezing 2017 uit
Lees ook:Meerderheid Kamer wil seksuele geaardheid opnemen in Artikel 1

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>