Verplichte voorlichting overwinning homojongeren

Minister Van Bijsterveldt heeft besloten om voorlichting over homo- en transseksualiteit toch verplicht te stellen op alle scholen in Nederland. Dat bleek afgelopen week tijdens een debat in de Tweede Kamer. Het besluit van de minister is volgens COC-voorzitter Bergkamp een overwinning voor homojongeren die het vaak zwaar hebben op school. Ook is het de kroon op de jarenlange inspanningen van het COC (bron: persbericht). 

 

‘De minister verdient een groot compliment dat ze onlangs alle dilemma’s toch luistert naar homojongeren, de argumenten van het COC, de moties van de Tweede Kamer en de noodkreet van al die duizenden mensen die de afgelopen tijd onze nationale internetpetitie tekenden,’ aldus de COC-voorzitter. ‘Meer dan tachtig procent van de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) jongeren wil meer voorlichting, maar toch krijgt tweederde van de scholieren die niet. Dat gaat nu eindelijk veranderen. Daarmee zal de positie van LHBT’s in Nederland verbeteren. Op school, maar bijvoorbeeld ook in de wijk en op het werk.’  

   

Homojongeren hebben het zwaar in het onderwijs. Suïcidecijfers liggen onder homojongeren tot vijf maal hoger dan onder heterojongeren. De middelbare school is geen veilige plek voor jonge homo- en biseksuelen, scheldwoorden en pesterijen zijn schering en inslag, zo concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het COC pleit al jaren voor verplichte voorlichting over homo- en transseksualiteit op school. Vorige week deed de belangenorganisatie een laatste appèl op de Tweede Kamer om voorlichting verplicht te stellen. Eerder voerde het COC een grootschalige publieksactie voor voorlichting tijdens Gay Pride 2011 en in april startte een internetpetitie op www.coc.nl.  

Op aandringen van het COC stemde de Tweede Kamer in 2009 voor een motie om voorlichting verplicht te stellen. In april 2011 liet minister Van Bijsterveldt weten deze motie niet uit te voeren. Daarop stemde de Kamer in juni 2011 opnieuw in overgrote meerderheid voor een motie om voorlichting verplicht te stellen. Daaraan geeft de minister nu gehoor.

Lees ook:Tweede Kamer debatteert over verplichte voorlichting
Lees ook:Kamer eist homovoorlichting op elke school
Lees ook:D-Day voor voorlichting en weigerambtenaar
Lees ook:COC wil snel homovoorlichting
Lees ook:Vertraging voorlichting homoseksualiteit onacceptabel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>