Safe seks bij hiv-positieven onderling niet altijd nodig

Mensen met hiv hoeven onderling niet altijd per definitie aan safe seks te doen. Dat concludeert de federale Zwitserse aidscommissie EKAF (Eidgenössische Kommission für Aids Fragen). De conclusies richten zich op sekscontacten tussen seropositieven met elkaar. Uitgangspunt is dat door gebruik van aidsremmers de viral load minimaal een half jaar undetectable moet zijn: dat er zo weinig virusdeeltjes in het bloed zitten, dat ze niet meer te tellen zijn.

 

Verder moet de persoon in kwestie trouw zijn pillen slikken en mag de andere partner geen wondjes aan de slijmvliezen hebben. Als aan al deze voorwaarden is voldaan, is de kans op overdracht van het virus minder dan één op de honderdduizend. De commissie concludeerde al in 2008 dat barebacken in een aantal situaties oké kan zijn. Na drie jaar monitoring waarbij 7.000 mensen met hiv werden gevolgd, blijkt dat het aantal nieuwe besmettingen in de controle groep niet is toegenomen.

Lees ook:Condoom hoeft niet altijd
Lees ook:Aantal hiv-doden in tien jaar gehalveerd
Lees ook:Kamermeerderheid wil af van sekse-registratie op overheidsdocumenten
Lees ook:Orale seks niet zonder gevaar
Lees ook:Agressieve chlamydia variant bij homo’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>