Aan gene zijde – Symposium over gender en seksualiteit

@Erik Feenstra

Op dinsdag 10 mei 2011 organiseert Platform Status Quo in samenwerking met onder meer studentenvereniging A.S.V. Gay  een symposium in Studio/K in Amsterdam. Onder de titel ‘Aan Gene Zijde’ gaan bekende sprekers uit uiteenlopende disciplines de discussie aan over het hokjesdenken in gender en seksualiteit. Daarnaast zoeken talentvolle kunstenaars en bekende namen uit de modewereld de grenzen van stereotypen en beeldvorming op. Man/vrouw en homo/hetero lijken onvermijdelijke en vanzelfsprekende hokjes, maar zijn ze dat eigenlijk wel?

Met diverse scherpe en prikkelende stellingen onderzoeken, bediscussiëren en bekritiseren de deskundigen, vanuit allerlei wetenschappelijke disciplines en achtergronden, de hokjes binnen gender (man/vrouw/undefined) en seksualiteit (homo/hetero/ queer/bi). Het publiek krijgt volop de ruimte om op deze paneldiscussies in te haken. Aan het einde van de discussierondes staat de vraag centraal: hebben de hokjes (nog) bestaansrecht, of is er een nieuwe revolutie in gender en seksualiteit nodig?

De kunsten nemen na dit eerste deel vol discussie de avond over en maken met fotografie, film, mode, installatiekunst en performance de realiteit van hokjesdenken tastbaar, zichtbaar en voelbaar. Het kunstprogramma tijdens het tweede deel van de avond is afzonderlijk toegankelijk, ook voor degenen die de discussies niet kunnen bijwonen. Discussies over gender en seksualiteit schieten gemakkelijk naar uitersten, waardoor óf kritiekloze en achterhaalde clichés de boventoon voeren, of ontoegankelijke academische discussies het publiek voorbijschieten. Platform Status Quo, een collectief van jonge studenten, beoogt met ‘Aan gene zijde’ juist wel iedereen te bereiken, omdat de categorieën man/vrouw en hetero/homo maatschappelijk onvermijdelijk lijken en daarom voor ieder individu en iedere student relevant zijn.

 Het symposium is voor iedereen toegankelijk; iedere student uit de sociologie, geneeskunde, psychologie, communicatiewetenschap, biologie, geesteswetenschappen etcetera, is van harte uitgenodigd; net zoals alle Dick Swaab-aanhangers, Sex & The City-verslaafden, Judith Butler-groupies, fulltime gender benders, kunstliefhebbers, fashion fanatics en alle andere geïnteresseerden. Voorkennis is dus absoluut niet noodzakelijk.

Datum: dinsdag 10 mei 2011
Tijd: discussierondes vanaf 20:00, kunstprogramma vanaf 22:30 tot 01:00
Locatie: Studio/K: Timorplein 62, Amsterdam

Lees ook:Buiten de Binary Dag in Nijmegen
Lees ook:Nieuw lab voor gender en seksualiteit
Lees ook:Workshop ‘Ontdek je perversies’ tijdens Amsterdam Gay Pride
Lees ook:Nieuwe queer glossy schopt tegen gevestigde hokjes
Lees ook:Buiten de Binary, zaterdag 10 oktober in Nijmegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>