Docentenavond gay-straight alliance bij COC Zwolle

Docenten van middelbare scholen uit Zwolle en wijde omtrek komen op dinsdag 19 april 2011 om 20.00 uur naar COC Zwolle, om te praten over gay-straight alliances (GSA). In Nederland zijn 150 scholen met een GSA: groepen van hetero-, homo- en biseksuele leerlingen en docenten die op hun school aandacht vragen voor het onderwerp seksuele diversiteit, met als centrale boodschap: ‘iedereen mag zijn wie hij/zij is’ (bron: persbericht).

 

Veel holebi’s (homo’s, lesbo’s en biseksuelen) op Nederlandse scholen hebben te maken met pesterijen, uitsluiting of een negatieve sfeer zodat ze niet uit de kast durven te komen. Dit is nadelig voor hun ontwikkeling. Het aantal zelfdodingen ligt bij holebi’s vijf maal hoger dan bij hetero leeftijdsgenoten. Het GSA docentennetwerk vraagt in het hele land om aandacht voor haar aanpak. Zo was GSA afgelopen december de drijvende kracht achter Paarse Vrijdag, de landelijke actie tegen homofobie waarbij ook minister-president Mark Rutte met paarse das liep. Om in het werkgebied van COC Zwolle de scholen enthousiast te maken voor een gay-straight alliance, organiseren de Voorlichtingsgroep van COC Zwolle en het GSA netwerk een discussieavond voor docenten. De bijeenkomst is in het pand van COC Zwolle aan de Kamperstraat 17.

Er zijn al bijna twintig aanmeldingen voor dinsdag 19 april, meldt Nienke Nijmeijer van COC Zwolle. ‘Maar er is plek voor meer, dus alle docenten die dit lezen, meld u aan. De avond is erop gericht om docenten die dit onderwerp belangrijk vinden, met elkaar in contact te brengen. Iedere school heeft zijn eigen mores en juist door elkaar te ontmoeten kun je onderling ervaringen en tips uitwisselen over het opzetten en ondersteunen van een GSA.’ Aanmelden kan via [email protected].

Voorlichters van COC Zwolle geven jaarlijks ruim tachtig lessen op middelbare scholen in het werkgebied, van Steenwijk tot Nunspeet en van Lelystad tot Hardenberg. Nijmeijer: ‘Het zijn altijd bijzondere lessen, waarbij geen vraag te gek is en waarin leerlingen tot nadenken worden gezet . De gay-straight alliance is een goede aanvulling op voorlichting. Heterojongeren nemen samen met holebi jongeren het heft in eigen hand, vaak ondersteund door docenten. Juist op school moet je de ruimte en veiligheid voelen om voor je geaardheid uit te komen.’

Lees ook:Paarse Vrijdag 2014 – tegen homofobie op school
Lees ook:Paarse vrijdag tegen homofobie op 13 december
Lees ook:COC lanceert Gay-Straight Alliance site
Lees ook:Kick-off Gay-Straight Alliances Limburg
Lees ook:Paarse vrijdag tegen homofobie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>