Kwart jongeren duikt er gelijk bovenop bij eerste sekservaring

Een kwart van de  jongeren in ons land ’duikt er gelijk bovenop’ bij de eerste sekservaring. Pas daarna doen ze aan zoenen en strelen. Vooral allochtone en laagopgeleide jongeren, stelt psychologe Hanneke de Graaf in haar proefschrift over opvoeding en de seksuele gezondheid van adolescenten, waarmee ze volgende week promoveert aan de Universiteit Utrecht.  Volgens de wetenschapper zijn bepaalde vaardigheden nodig om seksualiteit stapsgewijs te leren ontwikkelen, zoals het bewust zijn van eigen behoeften en daarover kunnen communiceren. Ook kunnen weigeren van vormen van seks waar je nog niet aan toe bent, horen daartoe.

 

Ongeveer driekwart van de Nederlandse jongeren tussen de 12 en 25 jaar begint met tongzoenen en strelen onder de kleren als de tijd rijp is. Daarna komt naakt vrijen en tenslotte het echte geslachtsverkeer. Volgens De Graaf kunnen ouders een handje helpen: ‘Ouders die hun kind steunen en weten wat het doet en met wie, kunnen meer vertrouwen hebben dat hun kind op seksueel gebied de juiste beslissingen neemt.’ Uit het onderzoek blijkt dat kinderen uit hechte gezinnen op latere leeftijd met seks beginnen en die contacten als prettig en veilig omschrijven. Vooral meisjes uit hechte gezinnen proberen hun eerste ervaring  uit te stellen. Meisjes met slechte relaties met hun ouders, proberen dat mogelijk te compenseren door al jong een vaste relatie aan te gaan en daardoor eerder seks te hebben.

Lees ook:Jongeren en seks – eerste keer vaak onverwacht
Lees ook:Kinderen roze gezinnen doen het goed op school
Lees ook:Kussengevecht aftrap van MAAK SEKS LEKKER DUIDELIJK
Lees ook:Meisjes en jonge homo’s vaak dupe van fout seksgedrag
Lees ook:Advies staatscommissie: kind moet vier ouders kunnen hebben

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>