Gay Pride feesten in Amsterdam

Donderdagavond 30 juli 2009 zag de opening van de Gay Pride op het Homomonument er nogal sneu uit. Het plein lag er verwaaid en desolaat bij, met hier en daar een kraam, een slordig in mekaar geknutseld podium en een stuk of wat bezoekers. Dolly Belelfleur moest alles uit de kast halen om ze op te vrolijken. Niet de wind en plensbuien deden je van je sokken waaien, het was de tetterharde muziek die mij het plein afjoeg. Helaas verworden feesten op het Homomonument de laatste jaren tot bijeenkomstjes voor een wel héél select roze clubje. Vrijdag was dat gelukkig wel anders, met massa’s mensen tijdens de Gay Olympics. Ik heb niets tegen travestie, maar het daar vertoonde heren-in-dameskleding gedoe is mij ‘een brug te ver’.  

Camp is leuk, ordinair op zijn tijd ook, maar als het daarbij blijft, slaat het sportfeestje de plank mis. Verder was het dringen bij één barretje, terwijl er wél overal posters hingen om toch vooral dáár je drank te kopen en geen meegenomen waar te nuttigen. Dat zou de omzet op het plein en daarmee het feest om zeep helpen. Wat mij betreft mogen de organisaties volgend jaar niet alleen deelname aan de Canal Parade kritisch bekijken, maar ook het roze gebeuren op ons eigen Homomonument. Het blijft vaag wie nou wat organiseert: een erfenis van ruziezoeker Siep de Haan, die ooit de hele Pride voor zijn rekening nam, tot hij het met alles en iedereen aan de stok kreeg.

In de nacht van vrijdag op zaterdag schijnen onbekenden ‘Homo’s gaan maar de hel‘ op een brug te hebben gekalkt, waaronder de boten straks doorvaren. Nou weten we al jaren dat hele volksstammen ons dat nog altijd toewensen, maar ProGay laat de tekst weghalen. Na de Canal Parade kunnen de straatfeesten losbarsten. Wrang om te zien hoe de Reguliersdwarsstraat is opgetuigd tot een openluchtdanszaal, terwijl de homohoreca lijkt te gaan schitteren door afwezigheid op de botenparade. Club Havanna zou toch met een boot meevaren, maar staat (nog) niet op de deelnemerslijst.

Zondagmiddag is het grote slotfeest op het Stoperaplein, dat jarenlang de irritante titel ‘closing ceremonie’ droeg en nu ‘closingparty‘ heet. Met live optredens van 14.00 tot 22.00 uur en een informatiemarkt. Jarenlang schalmden de stemmen van dames als Alberti, Marina en de Dutch Diva’s over het Stoperaplein (overigens ook met een ondraaglijk ver opengedraaide volumeknop). Niks tegen die dames, maar na jaren mag daar wel eens wat anders klinken. Dat worden onder andere Gordon en Jamai: of iedereen daarmee onverdeeld gelukkig is, valt te bezien.

Lees ook:Slotfeest Amsterdam Gay Pride op Rembrandtplein met vier Songfestivalwinnaars
Lees ook:Amsterdam Gay Pride feesten
Lees ook:Gay Pride op Nederland 3
Lees ook:Vrijdag 5 mei: Bevrijdingsdag Homomonument Amsterdam
Lees ook:Rembrandtplein kloppend hart Amsterdam Gay Pride

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Gay Pride feesten in Amsterdam

  1. Pingback: Smakeloze actie tegen gebruik GHB | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>