Minister Plasterk lanceert campagne over hiv en stigma

Dinsdag 2 juni 2009 lanceert minister Plasterk de nieuwe campagne van het Aids Fonds: ‘Sluit hiv uit, niet de mensen met hiv’. Hij hangt in een abri in de buurt van het Haagse Binnenhof een poster in. Doel is om iedereen bewust te maken van het stigma dat mensen met hiv ervaren. Onderzoek onder hen toont aan dat zonder uitzondering alle deelnemers ooit negatieve reacties hebben ervaren. In aanloop naar de campagne peilde het Aids Fonds hoe Nederlanders tegen mensen met hiv aankijken: de resultaten worden tijdens de lancering gepresenteerd. De campagne is geïnspireerd op de Franse campagne ‘Si, j’étais seropositif’, waaraan onder andere president Sarkozy meewerkte (bron: persbericht).

 

De Nederlandse campagne wordt ondersteund door tv-presentatoren Jeroen Pauw en Sophie Hilbrand, voetballer Ryan Babel en tattoo artiest Henk Schiffmacher. Mensen met hiv worden voortdurend geconfronteerd met stigmatisering, zowel door hoog -als laagopgeleiden. Mensen durven zich hierdoor niet te laten testen, durven geen hulp te zoeken en goede informatieoverdracht wordt bemoeilijkt. Stigma krijgt vooral een kans vanwege het taboe dat er heerst rondom hiv. Dat taboe wordt extra aangewakkerd als het virus  voorkomt onder groepen die maatschappelijk onder druk staan, zoals in Nederland het geval is bij homomannen en etnische minderheden.

 

Belangrijke uitingsvormen van stigma zijn verwijt, meer fysieke afstand, vermijding, onverschilligheid en uitsluiting. Op het werk vertelt 65% van de deelnemers aan de enquête liever niets over hun hiv. Meer dan de helft van hen krijgt het advies er met niemand over te praten, ook niet met vrienden en familie. Bijna eenderde durft het niet of nauwelijks aan familieleden te vertellen. Nare reacties komen veel voor op de werkvloer, in het uitgaansleven, bij financiële dienstverleners en in de media, maar ook naaste familie en vrienden kunnen nogal eens misplaatst reageren. Zelfs bij tandartsen, huisartsen en in ziekenhuizen ervaart bijna een kwart van de respondenten negatieve reacties.

Lees ook:Aids Fonds campagne ‘Sluit hiv uit, niet de mensen met hiv’
Lees ook:Acceptatie mensen met hiv bedroevend
Lees ook:Nog altijd angst en onwetendheid over hiv
Lees ook:Hiv uit de kast: campagne om stigma rond hiv weg te werken
Lees ook:Hiv niet overdraagbaar als het virus onmeetbaar is

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Minister Plasterk lanceert campagne over hiv en stigma

  1. Pingback: Nog altijd angst en onwetendheid over hiv | Gay

  2. Pingback: Aids Memorial Day 2009 | Gay

  3. Pingback: Homo’s met hiv leveren prima werk | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>