Homo-emancipatie in sport stap dichterbij

De sportwereld moet homosporters accepteren: dat is het doel van het homo-emancipatiebeleid in de sport. Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) en staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaven donderdag 4 december in Amsterdam de aftrap voor dit beleid. Op de aftrapbijeenkomst ‘Gelijkspel’ onder leiding van Barbara Barend, vertelde topschaatser Marieke Wijsman dat homozijn in de sportwereld anno 2008 nog steeds een issue is: ‘Ik heb tijdens mijn topsporttijd een homoseksueel rolmodel gemist.’


Voormalig topzwemmer Johan Kenkhuis bevestigde dit, maar vond dat hij in de omgang met anderen weinig verschil merkte toen hij uit de kast was gekomen: ‘Toch wachten sporters er vaak mee. En dat is jammer.’ Barbara Barend, sportjournaliste, lesbisch, dochter van Frits en achternichtje van Sonja Barend zei dat voetballers zelf vaak niks tegen homo’s hebben. ‘Ze kopen dure kleren en worden dan vaak bediend door homo’s; in de tv-studio worden ze geschminkt, vaak door homo’s. Ze vragen mij mijn vriendin mee te nemen. Ze komen er veel meer mee in aanraking dan het publiek. Homo-emancipatie bij voetballers is niet zo’n probleem, maar wél op de tribune.’

De ministeries van OCW en VWS stellen tot 2011 samen 950 duizend euro beschikbaar voor het project. Voor de homo-emancipatie werken onder meer de Stichting Homo sport Nederland, sportkoepel NOC*NSF, de John Blankenstein Foundation en COC Nederland samen aan een spotalliantie. Met het geld moet de alliantie een netwerk voor homosporters opzetten, om kennis en deskundigheid uit te kunnen wisselen. Daarnaast moet homo-emancipatie in de sport op de agenda komen en moet er open over kunnen worden gepraat.

Lees ook:Barara Barend is moeder
Lees ook:Homoseksualiteit en Sport – De Visiefabriek op 27 november
Lees ook:Barbara Barend is de ideale lesbo-icoon
Lees ook:Website over ‘laatste taboe’ – homo en sport
Lees ook:Barbara Barend trouwt met vriendin

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Homo-emancipatie in sport stap dichterbij

  1. Pingback: Nieuwe homo sportalliantie kan gelijk aan de slag | Gay

  2. Pingback: Coming out was moeilijkste dat ik ooit deed | Gay

  3. Pingback: Oprichting roze vooroordelenteam voetbal | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>