Hiv waart al ruim een eeuw rond

Hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, is veel ouder dan gedacht. Wetenschappers van de Universiteit van Arizona zeggen dat het virus ‘enkele tientallen jaren ouder is dan gedacht’. Onderzoek wijst uit dat hiv zich tussen 1884 en 1924 verspreidde onder mensen in de Afrikaanse sub-Sahara (de ‘verzamelnaam’ voor alle Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara).

Door de groei van steden kon hiv zich ontwikkelen en verspreiden. Het ontstaan van hiv valt samen met de opkomst van steden in Afrika. Mensen in grote steden vertonen risicovoller gedrag, zoals prostitutiebezoek. De onderzoekers deden onder andere genetisch onderzoek op een in was bewaard gezwel van een vrouw uit Congo uit 1960: één van de oudste voorbeelden van het virus. Uitkomsten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature’. Eerder werd aangenomen dat hiv rond 1930 is ontstaan. Formeel werd aids pas in 1981 als ziekte erkend.

Lees ook:Nieuwe kijk op oorsprong aids-virus
Lees ook:Aids kwam eerder naar de VS dan gedacht
Lees ook:Aids Fonds bestaat dertig jaar
Lees ook:Aantal hiv-infecties 40% hoger dan gedacht
Lees ook:Er gloort hoop voor een aids-vaccin

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>