Huisarts moet hiv-test vaker aankaarten

Mensen uit risicogroepen moeten vaker te horen krijgen dat het verstandig is om zich op hiv te laten testen. Soaids vindt dat huisartsen dat vaker moeten voorstellen aan homomannen, mensen uit landen waar hiv veel voorkomt, spuitende druggebruikers en mensen die onveilig hebben gesekst. Hierdoor zouden meer hiv-infecties kunnen worden opgespoord. Nu weet nog maar 4 op de 10 mensen of hij of zij hiv heeft.

De behandeling van hiv is zo verbeterd, dat een actieve rol van de huisarts ‘zeer gewenst is’, aldus Soaids. In 2007 werd 90% van de hiv-testen door huisartsen afgenomen nadat de patiënt daar zelf om had gevraagd. In slechts 10% van de gevallen nam de huisarts het initiatief. De huisarts heeft een vertrouwensrelatie met de patiënt en is daardoor de aangewezen persoon om een test aan te kaarten.

Lees ook:Minder hiv onder homomannen
Lees ook:Artsen moeten sneller overgaan tot een hiv-test
Lees ook:Implantaat kan ‘revolutie’ betekenen bij behandeling hiv
Lees ook:Meer soa’s gevonden: lokale actie gevraagd
Lees ook:Aantal nieuwe HIV-diagnoses blijft hoog, maar neemt niet toe

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>