Hiv preventie, als je niet besneden bent

Als je eens per week een laagje oestrogeen op je penis smeert, krijg je geen hiv. Dat schrijven Australische onderzoekers van de universiteit van Melbourne vandaag in een persbericht. Het vrouwelijke hormoon versterkt het laagje keratine, dat van nature altijd aanwezig is. Zo kan het functioneren als een natuurlijk condoom. De onderzoekers smeerden oestrogeen op de voorhuid. Mocht het écht werken, dan is er één prangende vraag: werkt dit niet in landen waar jongetjes niet uit religieuze of andere overwegingen per definitie worden besneden?

Dr Andrew Pask van de afdeling Zoölogie aan de universiteit van Melbourne analyseerde uitstrijkjes van twaalf voorhuiden, die waren ingesmeerd met het vrouwelijke condoom. ‘Daaruit bleek dat oestrogeen het laagje keratine op de voorhuid kan verdikken, net als in de vagina’, zegt Dr Pask. ‘Keratine op de huid fungeert als een barrière tegen virussen’. Het is een laagje eiwit in de huid, dat als natuurlijke barrière tegen virussen werkt, maar is niet sterk genoeg om hiv te weren. Door dat laagje te versterken, zou de huid mogelijk wel bestand zijn tegen hiv. Park: ‘We hebben een nieuwe weg ontdekt die mogelijk kan leiden tot aids-preventie.’

Lees ook:Scholieren bedenken condoom dat bij soa van kleur verandert
Lees ook:Hiv vaccin wordt uitgetest
Lees ook:Groot onderzoek naar problemen bij homoseks
Lees ook:Baardje mag weer, maar niet té verzorgd
Lees ook:Heterovrouwen barebacken vaker dan homomannen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>