Veel water drinken bij gebruik XTC gevaarlijk

Als je XTC slikt, moet je veel water drinken: helemaal niet waar! In TROS Radar van maandag 12 mei vertelde Tibor Brunt van het Trimbos Instituut dat dit fabeltje in het verleden tot dodelijke slachtoffers heeft geleid. ‘Het is beter om sportdrankjes te drinken als je XTC hebt gebruikt’, zegt Brunt, ‘De samenstelling van die drankjes lijkt namelijk veel op dat van je lichaamsvocht. In het menselijke lichaam komt nooit puur water voor: het is altijd een mix van water met zouten en mineralen. Sportdrankjes verminderen het risico dat er in je lichaam een overvloed aan water ontstaat: een betere manier om uitdroging te voorkomen dan puur water drinken.’ Water is van levensbelang: ons lichaam bestaat er voor 60% uit. Maar zelfs bij water drinken is matiging nodig. Als je veel water drinkt, ontstaat er een overschot van in je lichaam: de organen zwellen op. Ook het vlies rondom de hersenen kan opzwellen: dan ontstaat hersenoedeem. Dat kan leiden tot coma, blijvende hersenbeschadiging en zelfs de dood.

Een mens verliest zo’n 2,5 liter vocht per dag: dat moet worden aangevuld. Gemiddeld halen we uit vast voedsel 1 liter water (zo bestaat een brood voor eenderde uit water): de overige anderhalve liter moet vloeistof zijn: koffie, thee, sap, bier, wijn, dat maakt niet uit. Extra water drinken is dus eigenlijk niet nodig. Het idee dat koffiedrinken vocht onttrekt, is niet juist. Van veel water drinken wordt de huid niet egaler. Het werkt niet zo zuiverend als reclames ons beloven. ‘De nieren zuiveren het lichaam. Als er meer water wordt gedronken, betekent dat niet dat de nieren meer gifstoffen uit het lichaam halen’, zegt dr. Zietse, nierdeskundige aan het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam, ‘Van meer water drinken ga je alleen meer plassen.’ Van veel water drinken, val je niet af: de afvalstoffen in vetten zijn niet oplosbaar in water: die kunnen niet via urine het lichaam verlaten.

Lees ook:Studie: betere afweer hiv-patiënt
Lees ook:Veel animo voor PrEP-project Amsterdam
Lees ook:Orale seks kan keelkanker veroorzaken
Lees ook:GGD: gratis vaccinaties voor homomannen tegen hepatitis B
Lees ook:Roze Oegandezen vrezen anti-homogeweld vanwege belastingverhogingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>