Eerste homoverzorgingstehuis in Europa

Het eerste homoverzorgingstehuis van Europa staat in Berlijn. Het duurde jaren voordat de planning en de financiering rond waren. Het gloednieuwe pand van vier verdiepingen staat in de wijk Pankow en kan 28 patiënten huisvesten. ‘Het idee ontstond op het Gay & Grey Forum in Keulen in 1995; in 2001 begon de planning,’ zegt Christian Hamm, architect uit Berlijn en verstokte homoactivist, ‘Het laatste waarop je zit te wachten als je oud bent, is terug in de kast te moeten. Je wilt je identiteit niet opgeven en in een vijandige omgeving leven, misschien wel in een kamer geplaatst samen met iemand die jou veracht.’

Hamm en consorten hebben ook plannen voor bejaardencentra voor homo’s en lesbo’s. Er hebben zich al mensen ingeschreven. ‘Ik wil niet de hele tijd in een hetero-omgeving zitten,’ zegt een inschrijver, ‘Oude mensen praten graag over kinderen en kleinkinderen. Veel homo’s hebben die niet en kunnen niet meepraten: voor ons is dat pijnlijk.’ Hamm zegt dat er een grijze golf ouder wordende, eenzame homoseksuelen aankomt: ‘Ze hebben geen kinderen en kleinkinderen. Als ze ouder worden, missen ze een hechte vriendenkring waarop ze in nood kunnen terugvallen.’

Halverwege de 90er jaren leken homo’s helemaal geaccepteerd in Duitsland. Tot uit onderzoeken bleek dat menig sociaal werker er toch moeite mee had, vooral in het voormalige Oost Duitsland. Directeuren beweerden dat ‘homo’s in hun tehuis niet bestonden.’ In 2001 nam de centrumlinkse regering Schröder wetten aan die homo’s dezelfde rechten gaf als hetero’s. Burgemeester Wowereit werd in juni 2001 gekozen, nadat hij had gezegd: ‘Ich bin Schwul und das ist gut so.’ (Ik ben homo en dat is Oké). Als warm pleitbezorger van het project zegt hij: ‘Het past in Berlijn als homovriendelijke, tolerante stad. Ik vertegenwoordig onze stad met deze boodschap. Berlijn heeft de grootste homoscene in Duitsland en homo’s van alle leeftijden zijn hier welkom.’

Lees ook:David Bowie in Berlijn
Lees ook:Moslimpartij Duitsland is antihomo
Lees ook:Duitse homo’s/lesbo’s mogen elkaars kinderen adopteren
Lees ook:Duitse homokoppels mogen geen kinderen adopteren
Lees ook:Politici: ‘Ook stemrecht voor baby’s’

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Eerste homoverzorgingstehuis in Europa

  1. Pingback: Moskou Pride kan beter in Duitsland plaatsvinden | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>