De USA, China en Rusland weigeren mensen met hiv

Onder de dertien landen in de wereld, die mensen met hiv bij de grens terugsturen, zitten China, Rusland en de USA: nota bene het land waar vandaan hiv begin jaren tachtig onder homo’s uitbrak (zie ‘Aids kwam eerder naar de VS dan gedacht’). Dat staat in het rapport over inreisbeperkingen voor mensen met hiv van de International Lesbian & Gay Association (ILGA), dat deze week uitkwam.

De publicatie van de ILGA komt voor de zede keer uit en beschrijft de laatste stand van zaken van reisbeperkingen voor mensen met hiv/aids. Volgens het rapport beschouwen veel mensen die in Europa leven het als de gewoonste zaak van de wereld dat je zonder beperkingen in andere landen kan verblijven: ‘Maar in de meerderheid van de landen geldt dat niet voor mensen met hiv.’

Die komen er in dertien landen simpelweg niet in, als aan de grens uitkomt dat ze hiv hebben. Naast de genoemde drie landen zijn dat Armenië, Brunei, Irak, Katar, Libië, Moldavië, Oman, Saoedi-Arabië, Soedan en Zuid (let wel: Zuid en niet Noord!) Korea. De sport-wereld begint zich al te roeren over inreisbeperkingen in China: het zou zomaar kunnen dat in Chinese ogen ‘verdachte’ bezoekers, maar ook sporters, hierdoor de komende Olympische Spelen mislopen. 

Het overzicht telt 193 staten, waarvan er 106 toelatingsregels hanteren. In 90 landen is een hivtest verplicht als je er wilt komen wonen. Een aantal Europese landen, waaronder Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië kennen geen inreisbeperkingen voor hivpositieven. Dat geldt ook voor landen als België, Duitsland, Griekenland, Oostenrijk en Spanje, maar dan alleen voor inwoners van de EU. 

Van een aantal landen is geen informatie beschikbaar en weer andere, vooral in Azië en het Midden-Oosten, kan je beter mijden als je hiv hebt: volgens het rapport stierven sommige migranten in de gevangenis, waar ze zonder medische behandeling op uitzetting zaten te wachten. www.pinknews.co.uk ; http://doc.ilga.org

Lees ook:Nieuwe Wereldkaart homorechten van de ILGA
Lees ook:In 91 landen homoseksualiteit verboden
Lees ook:Grote verschillen in omgang met transgenders
Lees ook:USA heft inreisbeperking mensen met hiv op
Lees ook:Embrace Pink toegelaten als lid ILGA

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De USA, China en Rusland weigeren mensen met hiv

  1. Pingback: USA heft inreisverbod mensen met hiv op | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>