Australië: geen referendum over homohuwelijk, maar peiling per post

In Australië komt geen referendum over openstelling van het huwelijk, maar een peiling per post. Volgende maand krijgen de Australiërs een brief met de vraag: ‘Moet de wet veranderd worden, zodat mensen van hetzelfde geslacht kunnen trouwen?’ Een referendum hierover – met opkomstplicht – hield de Senaat vandaag opnieuw tegen, net als vorig jaar. 

Gisteren zei premier Turnbull voorstander van het homohuwelijk te zijn, net als zijn vrouw. Hij zei toen ook dat hij de bevolking per post om hun mening zou vragen, als de Senaat dwars bleef liggen. Volgens opiniepeilingen is er een duidelijke meerderheid voor verandering van de wet. Een peiling per post is echter niet bindend, maar slechts een advies aan de regering. Tegenstanders van deze peiling zijn bang dat de uitslag ‘minder representatief’ zal zijn: jong-volwassenen zouden bekend zijn met ‘normale’ post. Homorechtenadvocaten willen via de rechter afdwingen dat het parlement instemt  met de invoering van het homohuwelijk zonder zo’n post-peiling.

Lees ook:Slovenen houden referendum over ‘homohuwelijk’
Lees ook:Tweederde Australiërs stemt voor homohuwelijk
Lees ook:Australië: oppositiepartij Labor houdt referendum over homohuwelijk tegen
Lees ook:Honderdduizenden protesteren in Parijs tegen homohuwelijk
Lees ook:Bijna evenveel kiezers voor als tegen homohuwelijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>