Homohuwelijk nu ook legaal in Duitsland

Het homohuwelijk is erdoor in Duitsland. Jarenlang waren onze oosterburen samen met Italië zo’n beetje de laatste twee grote westerse landen waar roze huwelijken niet waren toegestaan, maar vandaag kwam het erdoor in de Duitse Bondsdag, met 393 voor en tegen 226 stemmen tegen. Daarmee is Duitsland het 23e land waar homo’s en lesbiennes met elkaar in het huwelijk kunnen treden. 

Het schijnt een bij de Duitsers bekende ‘typische Merkeliaanse truc’ te zijn geweest: onverwacht deed Bondskanselier Merkel – altijd tegenstander van openstelling van het huwelijk – een stap opzij: leden van haar christendemocratische partij waren niet gedwongen de partijlijn te volgen, maar mochten stemmen wat ze zelf wilden. Daarmee haalde ze de wind uit de zeilen van haar opponenten, die het homohuwelijk eerder al beschouwde als ‘breekpunt voor een nieuwe coalitie’. Op die manier heeft Duitsland eerder het atoomtijdperk en de dienstplicht afgeschaft, iets waar het CDU altijd vóór was. Net als toen, lijkt het nu opnieuw dat merkel er de credits voor krijgt. Het zal Duitse LHBTI’s een worst zijn: driekwart van de Duitsers was al langer voor openstelling van het huwelijk. Kortom: ‘het was hoogste tijd’, vinden zowel roze als niet-roze Duitsers.

Lees ook:Homohuwelijk in Duitsland stap dichterbij
Lees ook:Duitse campagne tegen homohuwelijk
Lees ook:Bondskanselier Merkel blijft tegen ‘homohuwelijk’
Lees ook:Voorlopig geen homohuwelijk in Duitsland
Lees ook:Slovenen naar de stembus over ‘homohuwelijk’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>