Geen roze kerkdienst in Sint Jan tijdens Roze Zaterdag Den Bosch

@Erik Feenstra

Roze Zaterdag begint traditiegetrouw met een roze oecumenische kerkdienst. Uiteraard leek de Sint Jans kathedraal ideaal voor de editie op zaterdag 24 juni in Den Bosch, maar dat feest gaat niet door. Na protesten van ‘een behoudend gedeelte’ van de rooms-katholieke kerk (zowel priesters als gelovigen) ‘zag bisschop De Korte zich genoodzaakt’ de viering in zijn kerk af te blazen, ‘omwille van de eenheid’.

De viering vindt nu plaats in de protestantse kerk in Den Bosch: dominee Erica Scheenstra heeft onmiddellijk de haar kerk beschikbaar gesteld voor de oecumenische gebedsdienst: de Grote Kerk, zo’n 200 meter van de Sint Jan vandaan. De organisatie van Roze Zaterdag is daar blij mee, maar is woedend over de houding van de katholieken: ‘De bisschop zet gelovigen in de kou’, aldus de organisatie. ‘Een gouden kans wordt hiermee gemist om de kerkgemeenschap als een geheel te verbinden.’ COC Nederland en LKP ‘betreuren het besluit van de bisschop.’

Wat de roze medemens betreft, is de komende Roze Zaterdag uitgerekend nu wellicht hét moment voor een soort van revival van ‘Gijsen, Flikker op!‘, de eerste grote roze demonstratie in 1979. Toen trokken roze Nederlanders uit het hele land massaal naar Roermond om te protesteren tegen oerconservatieve homofobe uitlatingen van de toenmalige  bisschop Gijsen. Het protest legde het fundament voor de jaarlijkse Roze Zaterdag. Dit keer zouden de roze bezoekers ‘hand in hand’ (de slogan dit jaar) openlijk kunnen ageren tegen een starre katholieke achterban, waarvoor bisschop De Korte wel erg snel door de knieën ging.

Lees ook:‘Brand een kaarsje voor de bisschop’: ludiek protest tijdens Roze Zaterdag
Lees ook:Roze Zaterdag Den Bosch: bijval voor pastoor Geertjan van Rossem
Lees ook:Roze Zaterdag in Den Bosch – zaterdag 24 juni
Lees ook:Reminder: 24 juni Roze Zaterdag in Den Bosch
Lees ook:Massaal protest tegen homofobe priester

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>