Bea Visser – oprichtster Roze Gebaar – is overleden

In de nacht van donderdag op vrijdag is Bea Visser overleden. Ze werd 82 jaar. Ze was de eerste dove vrouw in ons land die er openlijk voor uitkwam dat ze lesbisch was en ze was mede-oprichtster van Roze Gebaar, de werkgroep van het COC voor dove en slechthorende LHBTI’s. Bea groeide als doof meisje op in het internaat voor doven Efatha in Voorburg, in een tijd waarin de gebarentaal op dovenscholen nog verboden was.

Later gaf ze er zelf cursussen gebarentaal. Op haar 39ste kreeg ze haar eerste zoen van een vrouw: ‘Zij was leerling en verliefd op me’, zei ze ooit in een interview in het COC-magazine Update. ‘Ik was 39 en had nog nooit van ‘lesbisch’ gehoord.’ Na  die zoen zwalkte ze heen en weer tussen geluk en vertwijfeling: ‘Wie was ik? Toen in het eenmaal wist. kwam ik als eerste dove lesbienne in Nederland uit de kast en werkte in 1982 mee aan de oprichting van Roze Gebaar.’

Lees ook:Dove lesbo en schrijfster meest roze vrouwen 2009
Lees ook:Gay.blog.nl heeft er een co-blogger bij
Lees ook:Roze Gebaar en Kentalis varen mee op de Canal Parade
Lees ook:Roze Golf zoekt Meest Roze Overijsselaar
Lees ook:Plasterk steelt de show op COC receptie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>