George Weinberg (1929-2017): de man die de term homofobie ‘uitvond’

George Weinberg was een Amerikaanse psychotherapeut en auteur van meerdere boeken. Hij overleed op 20 maart aan de gevolgen van kanker. Hij werd geboren in 1929, groeide zonder vader op in Manhattan en studeerde klinische psychologie aan de Columbia University. Weinberg introduceerde de term ‘homofobie‘ in 1965, toen hij aankondigde een lesbische vriendin mee naar een personeelsfeestje te nemen en het verzoek kreeg ‘de invitatie ongedaan te maken’.

Weinberg concludeerde dat die reactie niet alleen door afkeer werd veroorzaakt, maar door een sterke angst, een fobie. Daarop bedacht hij de term homofobie als angst voor homo’s. De term werd vier jaar later voor het eerst door de pers gebruikt: in het blad Screw op 6 mei, en kort daarna in Time. Rond 1972 legde hij de term uit in Society and the Healthy Homosexual. Hij suggereerde dat mensen met vooroordelen tegen homo’s in zekere zin geestesziek waren: niet de homo’s, maar hun onderdrukkers lijden onder een emotioneel probleem, aldus Weinberg, zelf hetero. Hij kreeg het voor elkaar dat homoseksualiteit als ziekte uit de psychologieboeken werd geschrapt.

Lees ook:Door homohuwelijk moest Taalunie nieuw woord verzinnen
Lees ook:Time Out nomineert Roze Filmdagen
Lees ook:Première Back on Board’ – Greg Louganis in Nederland
Lees ook:Prins Harry ‘zou met homo’s willen experimenteren als zijn relatie niet werkt’
Lees ook:Waarom zijn voetballers geen homo?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>